- Het door een onderneming verkopen van activa aan een buitenlandse onderneming en ze vervolgens dezelfde of soortgelijke activa weer terugkopen tegen ongeveer dezelfde prijs. Deze praktijk heeft vaak te maken met het oppoetsen van resultaten of het ontlopen van belastingen.
- Het vanuit het land van herkomst geld overbrengen naar een ander land, en het vervolgens van daaruit weer teruginvesteren in het land van herkomst.
Voorbeeld
'In maart werd bekend dat de kapitaalvlucht uit Rusland de eerste twee maanden van 2014 door geopolitieke spanningen rond Oekraïne in een versnelling was geraakt. ....Volgens Peter Havlik, Ruslandexpert van het Weense Instituut voor Internationaal Economisch Onderzoek, duidt dit op round tripping: beleggers, meest Russen, halen geld uit Rusland en registreren het onder een andere naam in een in het buitenland gevestigde (brievenbus-)firma, die het vervolgens (deels) weer in Rusland investeert. Beleggers gebruiken deze routes al jaren om belastingen in Rusland te omzeilen en hun bedrijven te beschermen tegen corruptie en gebrek aan rechtszekerheid. Ze zetten bedrijfjes op in oorden waar de vennootschapsbelasting voor buitenlanders laag is (zoals Cyprus) of landen waar het holdingklimaat gunstig is, waardoor dochterbedrijven makkelijk geld heen en weer kunnen schuiven om de belastingdruk te verlagen (Nederland).'
Bron; NRC.nl - 04-04-2014.
Zie ook: balans oppoetsen, earnings management, window dressing, boekhoudfraude, belastingontduiking, belastingontwijking, belastingroute, belastingklimaat, kapitaalvlucht. Vergelijk: round trip.
Tip anderen
|