Een gestuurde economie is een economie waarin de overheid aanstuurt op samenwerking in het bedrijfsleven om zo schaalvoordelen te creëren.
Hierin schuilt ook het gevaar dat gezonde concurrentie getemperd wordt en dit innovatie kan ondermijnen.
Voorbeeld
'Europa koerst af op een gestuurde economie, Nederland moet opletten - Het lijvige rapport van Mario Draghi is overhandigd aan commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Het rapport over een concurrerende en competitieve EU moest wachten op de herbenoeming van Ursula von der Leyen als voorzitter van de Commissie omdat het zwaar aanzet op een gestuurde economie, zegt macro-econoom Arnoud Boot. .... Eigenlijk een soort Franse economie waar concurrentie redelijk verdacht is en waar je stuurt op samenwerken. Nu is er met samenwerken helemaal niks mis, maar behoud van concurrentie is onvoorstelbaar belangrijk voor vernieuwing en innovaties van bedrijven. De benadering van Mario Draghi, van Ursula von der Leyen en ook wel van de Europese politiek in bredere zin is dat Europa als geheel concurrerend moet zijn ten opzichte van China en de Verenigde Staten en mogelijk andere delen in de wereld. Daarmee suggereren ze dan dat we makkelijk schaalvergroting moeten hebben binnen Europa om groot te zijn en zo te kunnen concurreren. Op zichzelf is er niks mis met groot zijn, maar wel met het wegnemen van concurrentie binnen de Europese Unie. En daar ben ik reuze bang voor. Het betekent politieke inmenging in het bedrijfsgebeuren en uiteindelijk leidt dat niet tot innovatie, vernieuwing en dynamiek.'
Bron: BNR.nl - 09-09-2024.
Zie ook: industriepolitiek, nationale kampioen, staatsinterventie, Florange-wet, Macronisme. Vergelijk: planeconomie, plan-kapitalisme, centraal geleide economie, markteconomie, vrijemarkteconomie, gedecentraliseerde economie, poldermodel.
Tip anderen
|