De overlegeconomie, het Nederlandse consensusmodel waarin zowel overheid, werkgevers- en werknemersorganisaties (de sociale partners) met elkaar aan tafel gaan zitten om (meestal richtinggevende) afspraken over arbeid te maken.
Soms ook wel verkort tot 'de polder'. Het werkwoord is 'polderen'.
Voorbeeld
'Nu is het gebeurd met Nederland gidsland. Onze vaccinatiestrategie is een ramp. We zitten in de top van het aantal besmettingen en sociale onlusten. ........De verklaring van dit falen is dat het Nederlandse systeem van polderen alleen met mooi weer werkt. Polderen is in de loop van de tijd verworden tot het regelen van deelbelangen van politieke partijen, groepen in de samenleving en lobbyclubs. Om al die belangetjes een plek te geven wordt het systeem technocratisch en ingewikkeld en snapt niemand meer hoe we wat willen bereiken. In crisistijd loopt het dan van de rails. Dit wordt versterkt door de bewuste keuze van opeenvolgende kabinetten om te decentraliseren en af te zien van een sturende rol tijdens crises.'
Bron: Trouw, column Rob de Wijk - 29-01-2021.
Zie ook: overlegeconomie, poldermodel, polder, sociaal akkoord, sociale partners, Stichting van de Arbeid, Akkoord van Wassenaar, Mondriaanakkoord, pensioenakkoord, Rijnlands model, lobby, lobbycratie. Vergelijk: polderprotectionisme.
Tip anderen
|