In Nederland is er sinds 1 april 2009 een verplichte waarschuwing voor kredietreclames: 'Let op! Geld lenen kost geld'.
Deze waarschuwing is door toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) verplicht voor alle reclames over krediet op televisie, radio, internet en in gedrukte media. Uitzonderingen zijn algemene reclames voor hypotheken en reclames waarbij wordt ingegaan op de aankoop van de eigen woning.
Aanbieders, bemiddelaars en adviseurs moeten bij opname van de waarschuwing in hun reclame-uitingen gebruik maken van de vaste beeld- en audiobestanden die de AFM ter beschikking stelt. Ook zijn er door de AFM regels vastgesteld over de manier waarop deze waarschuwing in een reclame-uiting opgenomen moet worden.
De introductie van een waarschuwing voor kredietreclame is één van de maatregelen die is genomen om de toenemende schuldenproblematiek tegen te gaan. De maatregel is bedoeld om consumenten bewuster te maken van de kosten en risico’s van leningen.
Doordat de Europese Centrale Bank (ECB) in het eerste kwartaal van 2016 de rentetarieven verder verlaagde - en zelfs negatief maakte - werd de onderhavige slagzin al snel gewijzigd in 'geld lenen kost geen geld' en zelfs 'geld uitlenen kost geld'.
Voorbeeld
'Geld lenen kost geld - Deze waarschuwing geldt voor iedereen behalve klaarblijkelijk voor de overheid, die krijgt op dit moment door de extreem lager rente zelfs geld toe. Maar dat is dus omdat de Centrale Banken de rente negatief getrokken hebben met al hun aankopen en andere acties. De lage rente heeft bizarre uitwassen zoals we reeds gezien hebben. Maar ook defensieve beleggers zijn bereid om hun geld in zeer risicovolle beleggingen te stoppen en daarbij geen risico opslag voor krijgen. Als we een recessie krijgen of de rente gaat oplopen gaan we waarschijnlijk het een en ander meemaken.'
Bron: Today's Groep, column Cees Smit - 08-02-2021.
Internet: www.afm.nl/kredietwaarschuwing.
Zie ook: geld, rente, lening, krediet, financiële ongeletterdheid, kredietwaarschuwing, debetstand, rood staan, rentelasten, overkreditering, problematische schulden, kredietscore, schuld, schuldenval, schuldsanering, stuntrente, 0% lening. Vergelijk: geld uitlenen kost geld, geld hebben kost geld.
Tip anderen
|