Sociaal bankieren onderscheidt zich van de traditionele vormen van kredietverlening doordat de nadruk ligt op bewust en verstandig lenen. Bij het verstrekken leningen wordt rekening gehouden met de persoonlijke situatie van een cliënt. Een groot belang wordt gehecht aan het voorkomen van overkreditering.
Uitgangspunten zijn:
- Sociale kredietverlening stelt burgers in staat te kunnen werken aan behoud of verbetering van hun maatschappelijke positie (werk, inkomen, zorg, welzijn).
- Het belang van de burger staat voorop, niet dat van de bank.
- Bij het te verstrekken sociale krediet houdt de bank rekening met de totale maatschappelijke en financiële context van de aanvrager.
In Nederland is er bijvoorbeeld samenwerkingsverband van (krediet-)banken die zich toeleggen op sociaal bankieren; deze zijn verenigd in het netwerk Sociale Banken Nederland.
Engels: social banking.
Zie ook: schuldenlast, schuldenval, overkreditering, huishoudboekje, problematische schulden, welzijn, schuldhulpverlening, gemeentelijke kredietbank, Sociale Banken Nederland, Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet, sociale lening.
Tip anderen
|