Nederland: in het Landelijk Convenant Vroegsignalering (november 2020) hebben gemeenten afspraken gemaakt met 'vaste lasten partners' - zorgverzekeraars, energieleveranciers, drinkwaterbedrijven en woningcorporaties - over het benaderen van mensen met beginnende schulden. Opzet is dat deze 'vaste lasten partners' signalen van betalingsachterstanden doorgeven aan de schuldhulpverlening van de gemeente. Dat betekent dat iedereen die 30 tot 100 dagen te laat is met een betaling aan de woningcorporatie, zorgverzekeraar, energieleverancier of drinkwaterbedrijf automatisch in beeld komt bij de gemeente. Een schuldhulpverlener nodigt de persoon vervolgens uit voor een gesprek over zijn of haar financiële positie. De bedoeling is dat daarmee problematische schulden worden voorkomen.
Voorbeeld
'Gemeenten moeten vanaf 1 januari verplicht persoonlijk contact zoeken met inwoners met schulden. Woningbouwcorporaties, zorgverzekeraars, waterbedrijven en energieleveranciers hebben beloofd om zo vroeg mogelijk signalen van betalingsachterstanden door te geven aan de gemeenten. Zo moeten problematische schulden worden voorkomen. Deze methode om schulden in een vroeg stadium op te sporen wordt nu door bijna 80 van de 355 gemeenten ingezet, zegt een woordvoerder van schuldhulpkoepel NVVK.'
Bron: NOS.nl - 29-12-2020.
Zie ook: betalingsachterstand, vroegsignalering van schulden, vaste lasten, problematische schulden, schuldhulp, schuldhulpverlening, schuldbemiddeling, Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet, Schuldeiserscoalitie.
Tip anderen
|