Een berekening van de koopkracht en een raming van de koopkrachtontwikkeling voor verschillende inkomenscategorieën - een bepaalde groep huishoudens - in de nabije toekomst als gevolg van overheidsbeleid.
Veranderingen in het bruto inkomen, eventuele kinderbijslag en belasting- en premietarieven worden bij elkaar opgeteld en vergeleken met de consumentenprijzen (het consumentenprijsindexcijfer). Worden bijvoorbeeld de energieprijzen hoger, dan verslechtert de koopkracht.
Koopkrachtplaatjes zijn een geliefd begrip onder politici en sociale partners in Nederland. Met name in de verkiezingstijd en rond Prinsjesdag is het een veelbesproken begrip; politici menen dat partijen die het koopkrachtplaatje garanderen voor de komende regeerperiode, meer stemmen zullen trekken. Het is opvallend dat er alleen in Nederland op deze wijze wordt gewerkt met, en vertrouwd op, koopkrachtplaatjes. Die kunnen misleidend zijn; het zijn slechts gestileerde weergaven van de werkelijkheid, een model. Bovendien houden de berekende koopkrachtcijfers geen rekening met gebeurtenissen als inkomensverbetering na een promotie, het krijgen van kinderen of een nieuwe baan, ontslag, scheiding en dergelijke (diverse 'life events'), terwijl juist deze zaken een groot deel van de koopkrachtontwikkeling bepalen.
Voorbeeld
- 'Vandaag verschijnt-ie weer, de CPB-doorrekening van de verkiezingsprogramma’s. (.....) Negeer de koopkrachtplaatjes. Hervorming van belastingen en toeslagen lopen in Nederland altijd vast in discussies over minieme koopkrachtverliezen van een niet-bestaand mediaan huishouden binnen een arbitrair samengestelde groep burgers. Laten we daarmee stoppen.'
Bron: FD, column Mathijs Bouman - 01-03-2021.'
- 'Nederland, koopkrachtplaatjesland. Nergens zijn ze zo goed in het uitpluizen van de koopkracht, liefst op tienden van procenten. Dat leidt tot schijnprecisie en dus schijnzekerheid. Ieder jaar leiden die koopkrachtplaatjes weer tot ophef. Dit jaar misschien wel extra omdat werkend en gepensioneerd Nederland nu eindelijk eens hoopt het economisch herstel in de portemonnee terug te zien. De dure belofte van Prinsjesdag was dat maar liefst 96 procent van de Nederlanders erop vooruitgaat.'
Bron: Telegraaf, Martin Visser, 02-02-2019.
Zie ook: huishouden, loon, bruto loon, netto loon, inkomen, inkomensongelijkheid, koopkracht, consumptie, MIMOSI, Macro-Economische Verkenning, inflatie, deflatie, Prinsjesdag, Jan Modaal, Jan met de pet, getallenfetisjisme, huishoudboekje, éénverdiener, éénoudergezin, alleenstaande, tweeverdieners, anderhalfverdieners, kostwinner, hoofdkostwinner, nullijn, lastenverlichting, persoonlijke inflatiecalculcator, levensgebeurtenis. Vergelijk: koopkrachtwolk, kostenplaatje.
Tip anderen
|