Ondersteuningsmaatregelen van de overheid om de koopkracht van burgers terug te brengen naar een aanvaardbaar (beter) peil.
Bijvoorbeeld door de (doorgaans tijdelijke) verlaging van belastingen en accijnzen, de koppeling van uitkeringen aan de stijging van het minimumloon, eenmalige toeslagen, enzovoorts.
Koopkrachtreparatie wordt (soms) ingezet in periodes van hoge inflatie. Daarom is in september 2022 ook de term inflatiereparatie opgedoken; deze term verwijst naar de oorzaak van de gedaalde koopkracht, maar niet op wat er gerepareerd moet worden....
Voorbeeld
'Minimumloon volgend jaar 10 procent omhoog, dit jaar geen koopkrachtreparatie - Er beginnen details naar buiten te komen over het begrotingsakkoord dat het kabinet vannacht heeft gesloten. Bronnen zeggen dat er volgend jaar vele miljarden worden uitgegeven om de koopkracht van de Nederlanders op peil te houden. Naar verluidt gaat het om een ongekend groot pakket van meer dan 15 miljard euro. Slecht nieuws is dat het kabinet tot de conclusie is gekomen dat het definitief niet mogelijk is om nog voor dit jaar extra ondersteuningsmaatregelen te nemen. Na afloop van het nachtelijk beraad wilden de betrokkenen geen details prijsgeven, maar nu blijkt dat het minimumloon volgend jaar in één keer met 10 procent omhoog gaat. Dat is sneller en meer dan verwacht, want het zou in drie stappen van 2,5 procent gaan. Het minimumloon is gekoppeld aan uitkeringen als de bijstand en de AOW, dus ook die groepen gaan erop vooruit.'
Bron: NOS - 31-08-2022.
Zie ook: inkomen, huishoudboekje, koopkracht, inflatie, indexatie, inflatiecorrectie, inflatiebonus, looneis. Vergelijk: inflatiereparatie, inflatiebonus, automatische prijscompensatie.
Tip anderen
|