- Algemeen - Het kleiner maken van een verschil door een sterke groei of versnelling. Een begrip dat ook vaak in een economische context wordt gebruikt (inkomen, welvaart, enzovoorts).
- Economieën - Economieën van landen met een lagere welvaart hebben de neiging sneller te groeien dan die van rijkere landen. Hun startniveau in termen van (arbeids-)productiviteit en nationaal inkomen is vaak laag; daardoor zullen deze economieën ook sneller groeien dan die van landen met een hoger welvaartsniveau. Dit komt onder andere doordat de armere landen productiemethoden, kennis, technologie en andere faciliteiten van rijkere landen kunnen kopiëren en inzetten. En omdat ze vaak ook met een schone lei beginnen en niet hoeven voort te bouwen op oude infrastructuur (geen 'legacy' hebben), kunnen ze in veel gevallen snel een grote sprong voorwaarts maken, een verschijnsel dat ook wel inhaaleffect wordt genoemd en in het Engels vaak met 'to leapfrog' (letterlijk: het maken van een kikkersprong) wordt aangeduid.
Op lange termijn zullen nationaal inkomen en productiviteit van de economieën van de opkomende landen toegroeien naar dat van de rijkere landen (er treedt convergentie op).
Het inhaaleffect is ook een verklaring voor de snelle economische groei van de Japanse en Duitse economie in de periode na de 2e wereldoorlog, en voor die van diverse Aziatische tijgers in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw (als we die groei vergelijken met die van de rijkere landen).
Engels: catch-up effect, 'to leapfrog'.
Zie ook: convergentie. Vergelijk: inhaalgroei, inhaalvraag.
Tip anderen
|