dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
Memorial Day
 Vandaag 27-05-2019
19163 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8Beige Book
9o/g
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
27-05vliegtaks
27-05regulerende belasting
27-05vliegbelasting
27-05CO2-belasting
27-05Belasting op leidingwa...
26-05konijnenobligatie
26-05konijnenmarkt
26-05faragist
26-05mineur
26-05solidariteit
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

bonus 1. Aandelenbonus - Uitkering van aandelen door een onderneming aan haar aandeelhouders ten laste van de reserve.
  Als het een agioreserve betreft is de uitkering belastingvrij.

 2. Beloning - Extra beloning voor een werknemer op basis van goede prestaties over een bepaalde periode. Vaak gerelateerd aan behaald resultaat: gegenereerde provisie, aantal verkochte polissen, enzovoorts. Maar ook: een bonus bij het aanvaarden van een functie, voor de toezegging om nog enige tijd bij de onderneming te blijven ('blijfpremie'), enzovoorts.
  Ook ontvangen bepaalde werknemers (meestal managers) in een aantal gevallen een extra vergoeding in het geval een zogenaamde 'change of control ' van een onderneming heeft plaatsgevonden.

  In de nasleep van de kredietcrisis die in 2008 uitbrak is er toenemende kritiek op het bonussysteem, met name voor bankdirecties. Maar ook grote salarisverhogingen maakten heftige reacties los. Zo ontstond er in maart 2015 grote commotie over salarisverhogingen van bestuurders van (staatsbank) ABN AMRO; die werden teruggedraaid. Topman Eelco Blok van KPN stortte op 2 april 2015 een extra bonus van € 425.000 terug.

  Voorbeeld
  'Hogere bonussen liggen weer in het verschiet voor de bankiers van Wall Street, die jarenlang op een houtje moesten bijten. Dat is vooral te danken aan president Trump, zegt Thomas DiNapoli, de toezichthoudend accountant van de staat New York. DiNapoli verwacht dit op basis van de winsten van de zakenbanken en effectenmakelaars op Wall Street. Over de eerste helft van 2017 kwamen de winsten opgeteld uit op 12,3 miljard dollar (10,5 miljard euro) - een stijging van 32 procent vergeleken met de eerste helft van 2016.'
  Bron: Volkskrant - 31-10-2017.Ad 1, zie ook: bonusaandeel, agiobonus, herkapitalisatiebonus. Ad 2, zie ook: renumeratie, beloning, war for talent, variabele beloning, bonificatie, prestatieaandelen, financiële participatie (door werknemers), optieplan, gouden ketting, exhibitionistische zelfverrijking, corporate governance, say-on-pay, bonus incentive fee, blijfpremie, winstbonus, welkomstbonus, beursgangbonus, claw back (procedure, clausule), weggeefbonus, langetermijnbonus, synergiebonus, financiële prikkel, perverse prikkels, loonfatsoen, poenpakker, kleptokraat, ontslag, bedrijfsbeëindiging.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet