Bevrijdingsdag.
In een groot aantal landen wordt een dergelijke dag gevierd, meestal ter herinnering aan het einde van een bezetting, een bevrijdende revolutie of een omverwerping van een dictatorschap. Vaak gaat het om een openbare feestdag.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft 2 april 2025 wekenlang bestempeld als 'Bevrijdingsdag', maar om een heel andere reden. Op die dag wil Trump een reeks nieuwe importheffingen instellen die het wereldwijde handelssysteem flink overhoop kunnen halen. Hij spiegelt de Amerikanen voor dat dit zal leiden tot een nieuwe 'gilded age'.
Met deze heffingen (zoals 'wederkerige heffingen') wil Trump de Verenigde Staten 'vrij' maken van de economische banden met het buitenland en de Amerikanen hun welvaart teruggeven, zo is de bewering van de president. Deze handelsrelaties zijn volgens hem oneerlijk ten opzichte van de VS. Amerikaanse belastingbetalers zijn ‘bestolen’ door andere landen, zegt Trump. ‘We zijn geplunderd, leeggeroofd, verkracht en beroofd door naties dichtbij en ver weg, zowel vriend als vijand.’
Economen stellen in overgrote meerderheid dat de VS met deze heffingen economisch vooral zichzelf zullen benadelen. Tarieven kunnen grote gevolgen hebben voor de bedrijfswinsten, de wereldwijde economische groei, de inflatie en het rentebeleid van de Federal Reserve. Verwacht wordt onder meer dat Trumps maatregelen en de reacties van andere landen daarop (vergeldingen) de inflatie zullen aanjagen. Ook de relaties met traditionele bondgenoten van de VS staan zwaar onder druk.
Noot: Het is nog niet duidelijk of dit in de VS een jaarlijkse 'feestdag' gaat worden.
Zie ook: Trumponomics, importheffing, wederkerige invoertarieven, handelsoorlog, inflatie, onzekerheid, vertrouwen, deglobalisering, geo-economische fragmentatie, Mar-a-Lago-akkoord, Trumpcessie, Trump slump.
Tip anderen
|