Ook: prestatiebeloning, (soms) winstdeling.
Beloning die afhankelijk is van het realiseren van zowel korte- als langetermijndoelstellingen van de organisatie (werkgever), gekoppeld aan individuele prestaties en/of groeps- en ondernemingsresultaten.
Variabele beloning zou voor de organisatie gewenst gedrag van medewerkers moeten stimuleren en ertoe moeten bijdragen dat loonkosten meebewegen met de resultaten van de onderneming, maar er zijn voorbeelden te over waar dit beloningsmechanisme tot perverse prikkels heeft geleid.
Voorbeeld
'De Rabobank moet 2 miljoen euro aan boetes betalen voor het overtreden van Europese regels voor beloningen. Volgens de toezichthouder, De Nederlandsche Bank, heeft de bank op drie punten de regels overtreden. Ten eerste hebben drie medewerkers een variabele beloning, een bonus, gekregen die meer is dan hun vaste beloning, wat niet mag. Ook hebben 125 medewerkers hun variabele beloning te vroeg ontvangen. De bank mag een deel van zo'n bonus, 40 procent, alleen voorwaardelijk uitkeren. Daar moet minstens drie jaar overheen gaan. Ook kregen deze medewerkers, plus nog vijf anderen, hun bonus volledig in cash. Dat mag niet meer dan de helft zijn.'
Bron: NOS.nl - 13-02-2020.
Engels: performance-linked compensation.
Zie ook: renumeratie, arbeidsvoorwaarden, secundaire arbeidsvoorwaarden, loon naar werken, fulcrum fee, basisjaarsalaris, incentive, bonus, optieplan, langetermijnbonus, loonfatsoen, bonusplafond, perverse prikkels, Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen, beloningskloof, graaier, geldwolf. Vergelijk: basisjaarsalaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, pensioenpremie, meeademende beloning.
Tip anderen
|