Het beleggen in bedrijven op basis van een langetermijnhorizon, waarbij op basis van conservatieve waarderingen bedrijven met een koers van het aandeel onder de intrinsieke waarde worden gekocht en omgekeerd. Er wordt dus belegd in ondergewaardeerde bedrijven.
De waardering van het aandeel vindt plaats op basis van een reeks van parameters; een gedegen financiële analyse (liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit) speelt hierbij een zeer belangrijke rol, maar ook zaken als de kwaliteit van het management, de mate van waardecreatie in het verleden ('track record'), wie de houders van de aandelen zijn en hoe de belangen verdeeld zijn, het business model, enzovoorts.
De Amerikanen Benjamin Graham en David Dodd, voorheen professoren aan de Columbia Business School, worden gezien als geestelijk vaders van het waardebeleggen; ze ontwikkelden de theorie in de jaren twintig en dertig van de 20ste eeuw. Warren Buffett (met zijn beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway) is een voorbeeld van een hedendaagse waardebelegger (value investor).
Engels: value investing.
Zie ook: Buffett, Warren Edward, waardebelegger, waardecreatie, waardeaandeel, bedrijfswaardering, onderwaardering, The Graham Number, solvabiliteit, bodemvissen, ingehouden winst, fundamentele analyse, fundamentals, kengetal, business model, beleggingshorizon, look-through earnings, stakeholder value benadering, Piotroski score, Mister Market, value trap. Vergelijk: dividendbeleggen.
Tip anderen
|