Ook: trommelpapier, weduwen- en wezenaandeel (Nederland).
Een aandeel dat vaak c.q. meestal is opgenomen in de portefeuille van (zeer) behoudende, voorzichtige beleggers, meestal particuliere beleggers.
Het zijn aandelen die vaak een bewezen 'track record' hebben, met gunstige langetermijnvooruitzichten en een stabiele groei, een duidelijke strategie, een bekwaam management en een behoorlijk dividendrendement. Dergelijke aandelen blijven doorgaans gedurende zeer lange tijd in portefeuille (buy-and-hold strategie).
Het begrip 'goedehuisvaderaandeel' komen we vooral tegen in Vlaamse publicaties (ook geschreven als 'goede-huisvaderaandeel' en 'goede huisvaderaandeel'). Ook 'goedehuisvaderbelegging" wordt gebruikt.
Voorbeeld
- '‘AB InBev is de grootste ontgoocheling van de voorbije vijf jaar in de Bel20’, zegt Inside Beleggen. ‘De overname van SAB Miller werd door de hoge schuldenlast een nachtmerrie. De hoge winstgevendheid kwam onder druk en het dividend zakte. Daardoor speelde AB InBev zijn status als goedehuisvaderaandeel kwijt. Het voordeel is dat de waardering opnieuw erg redelijk is. Het aandeel noteert tegen amper 11 keer de ondernemingswaarde (beurswaarde plus schulden, red.) tegenover de brutobedrijfswinst voor 2022. Dat biedt een opwaarts potentieel, vooral als de economie in de groeilanden nog meer op dreef raakt door een hogere vaccinatiegraad.’
Bron: Tijd.be - 18-12-2021.
- 'Beleggers hebben eieren voor hun geld gekozen na de tegenvallende resultaten van Colruyt gisteren. De winst is vorig jaar met een derde terug gevallen, al snel ging het aandeel van Colruyt op de beurs fors onderuit. "De winst per aandeel zit weer op het niveau van 10 jaar geleden, dus dan dumpen beleggers die aandelen", zegt Van Ossel. Colruyt ziet winst nog harder zakken dan gevreesd, retailexpert: "Altijd de goedkoopste zijn, is onmogelijk geworden". Het gaat al een tijdje niet zo goed met Colruyt, nochtans was dat jarenlang een zekere belegging. "40 jaar lang was het een vaste waarde en het voorbeeld van het goedehuisvaderaandeel. Ze waren vele jaren bij de meest rendabele spelers in de wereld van de Europese supermarkten, maar die motor is nu wel al een paar jaar aan het sputteren."
Bron: VRT NWS, interview met Gino Van Ossel, professor retailmanagement aan de Vlerick Business School - 30-09-2022.
Zie ook: langetermijnbelegger, goed huisvader, weduwen- en wezenaandeel, one-decision stock, volksaandeel, groeiaandeel, waardeaandeel, dividendaandeel, trommelpapier, core holding, never sell Shell!. Vergelijk: emotieaandeel, volksaandeel, meme-aandeel.
Tip anderen
|