De dag in het jaar waarop de mensheid evenveel grondstoffen en voedingswaren heeft verbruikt als de aarde in één jaar kan leveren. Soms ook wel vertaald als 'de dag van de overbevraging van de aarde'.
De datum wordt bepaald door te berekenen op welke dag de wereldwijde ecologische voetafdruk gelijk is aan de biocapaciteit (de hoeveelheid CO2 die bossen en oceanen kunnen opnemen plus de hoeveelheid voedsel en grondstoffen die de aarde kan produceren).
De berekening is een initiatief van de Global Footprint Organization.
Op 29 december 1970 verbruikten we voor het eerst meer voedselgrondstoffen dan de aarde ons binnen één jaar kon leveren. Sindsdien valt deze dag steeds vroeger in het jaar. Earth Overshoot Day viel in 2020 op 16 augustus, in 2021 op 3 augustus, in 2022 op 1 augustus, en in 2023 op 2 augustus.
In Nederland viel de Overshoot Day in 2023 op 12 april en in 2024 - en dat is absoluut geen grap - op 1 april.
Voorbeeld
'We zijn net drie maanden onderweg in 2024, maar als iedereen zou leven zoals in Nederland zouden alle grondstoffen voor dit jaar al 'op' zijn. Dat meldt onderzoeksorganisatie Global Footprint Network. Vandaag is het daarom de Nederlandse 'Overshoot Day'......Daarmee doen we het beduidend slechter dan andere Europese landen. Alleen Luxemburg (20 februari), Denemarken (16 maart) en België (23 maart) doen het slechter. Koploper van de lijst is Qatar, daar waren de grondstoffen op 11 februari dit jaar al 'op'.'
Bron: NOS - 01-04-2024.
Internet: www.overshootday.org.
Zie ook: Club van Rome, ecologische voetafdruk, duurzaamheid, grondstoffen, broeikasgas, fossiele brandstoffen, broeikasgas, fossiele economie, duurzame groei, degrowth. Vergelijk: Grey Day, Green Energy Day.
Tip anderen
|