socialise the losses, privatise the gains |
| Socialiseer de verliezen, privatiseer de winsten.
Bedoeld wordt: wentel schulden op de samenleving af en geef de winsten aan de aandeelhouders.
De basis hierbij is dat winsten en verliezen verschillend worden behandeld. Wanneer bedrijven, zelfs als ze beursgenoteerd zijn, winstgevend zijn, dan zijn het de aandeelhouders die er de vruchten van plukken. Maar wanneer deze bedrijven zware verliezen lijden, dan wordt de pijn vaak door de overheid (feitelijk: de belastingbetaler, de samenleving) gedragen (zoals bij reddingsoperaties, werkeloosheidsuitkeringen vanuit het systeem van sociale zekerheid, subsidies, enzovoorts).
Een voorbeeld hiervan was de redding van banken en andere financiële instellingen tijdens de financiële crisis van 2008-2012 (de 'Grote Recessie'). De achterliggende redenering is dan dat de redding op kosten van de samenleving nodig is, omdat de ineenstorting van deze bedrijven een economische neergang zou veroorzaken die veel ernstigere gevolgen zou hebben voor de beroepsbevolking en de middenklasse dan reddingen zelf ('too big to fail').
Voorbeeld
- 'Mazzucato [Mariana Mazzucato, Italiaans-Amerikaanse hoogleraar Economie van Innovatie en Publieke Waarde aan het Britse University College London, red. ] is een pleitbezorger van industriepolitiek, maar níét zoals overheden die vaak praktiseren. Nu halen overheden vaak risico’s weg bij bedrijven. „Dat doodt elke ambitie.” Overheden zouden voor hun subsidies aan bedrijven veel meer moeten terugvragen; meer eisen, minder weggeven. „Goed voorbeeld: in ruil voor coronasteun stelde de Franse staat klimaateisen aan luchtvaartmaatschappij AirFrance.” En: „Je moet ervoor zorgen dat de overheid ook meedeelt in de beloning. Socialiseer niet alleen de risico’s, maar ook de opbrengst.”'
Bron: NRC - 25-04-2024.
- 'Heeft Booking.com niet al genoeg cadeaus gehad van Vadertje Staat? -’s Werelds grootste reissite doet een beroep op steun van de overheid. Dat ondermijnt de solidariteit onder belastingbetalers......En dat wringt, want bedoeld en onbedoeld heeft Booking.com afgelopen jaren al miljarden euro’s cadeau gekregen van de belastingbetaler. .......Staatssteun aan Booking.com wringt des te meer omdat het de problemen deels aan zichzelf te danken heeft. Jaar op jaar boekte Booking Holdings, het Amerikaanse moederbedrijf van Booking.com, miljardenwinsten – in 2019 nog bijna 5 miljard dollar. Toch ging het bedrijf de coronacrisis in met meer schulden dan cash. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de 14 miljard dollar die Booking Holdings sinds 2018 uitgaf aan het inkopen van eigen aandelen ...... waarmee bedrijven de prijs van hun aandelen opvijzelen, en daarmee ook hun in aandelen uitbetaalde bonussen.'
Bron: Volkskrant, column Jonathan Witteman - 16-04-2020.
Zie ook: aandeelhouderskapitalisme, afwentelen, roofkapitalisten, kredietcrisis, eurocrisis, Grote Recessie, Great Lockdown, reddingsoperatie, steunoperatie, noodregeling, systeembank, systeembedrijf, too big to fail, moral hazard, Mattheuseffect, socialisme voor de rijken, Vadertje Staat, marktelite. Vergelijk: solidariteit, solidariteitsprincipe, socialisme voor de rijken, skin in the game.
Tip anderen
| |