dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
Verdrag van Rome
 Vandaag 25-03-2019
19045 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10arm's length-beginsel
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
25-03nichemarkt
25-03dot plot
25-03collateralized debt ob...
25-03Bundesbank
25-03Bund
25-03opdrogen van de markt
25-03Sachverständigenrat
24-03durfkapitaal
24-03World Happiness Report
22-03Raad van Wijzen
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

noodregeling


Regeling die door De Nederlandsche Bank (DNB,
internet: www.dnb.nl) kan worden afgekondigd met betrekking tot een onder haar toezicht vallende instelling. Het gaat dan om situaties waarbij die instelling in grote problemen is geraakt. De noodregeling lijkt op een surseance van betaling.

Toepassing van de noodregeling leidt er toe dat de rechtbank een bewindvoerder benoemt, die belast wordt met het saneren en/of liquideren van een kredietinstelling of verzekeraar. De noodregeling kan dus ook zowel een sanerings- als een liquidatieprocedure zijn. De noodregeling heeft tot gevolg dat de bevoegdheden van de organen van de financiële onderneming toekomen aan de bewindvoerder. Het uitspreken van de noodregeling heeft verder tot gevolg dat, met enkele uitzonderingen, de financiële onderneming niet langer zijn verplichtingen hoeft na te komen die vóór het uitspreken van de noodregeling zijn ontstaan. Tenslotte geldt dat de noodregeling bij een vergunninghoudende kredietinstelling tot gevolg heeft dat DNB besluit tot toepassing van het depositogarantiestelsel en het beleggerscompensatiestelsel.

Voorbeeld
'Bij beschikking van 12 oktober 2009 heeft de Rechtbank de noodregeling van toepassing verklaard op DSB Bank N.V. te Wognum (DSB). Daarbij zijn door de rechtbank mr R. Schimmelpenninck en de heer J. Kuiper benoemd tot bewindvoerders. De noodregeling maakt een evenwichtige behartiging van de belangen van alle rekeninghouders en andere schuldeisers mogelijk. Voorts is een procedure tot aanstelling van curatoren bij de verzekeringsonderdelen van DSB in gang gezet.
De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) heeft de noodregeling aangevraagd vanwege een grote uitstroom van liquiditeiten die het voortbestaan van DSB op korte termijn in gevaar bracht. Daarnaast staat ook de solvabiliteit bij DSB onder grote druk.
Bron: persbericht DNB - 12-10-2009.


Zie ook: reorganisatie, reddingsoperatie, systeembank, too big to fail, lender of last resort, meltdown, reddingsoperatie, noodregeling, resolutieschema, banktestament, scheidbare bank, ringfencing, ringfence ready, nutsbank, gutsbank.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter N.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet