Iemand die geen vaste baan heeft maar inkomen haalt uit allerhande kortlopende opdrachten, van klusje naar klusje leeft.
Zo iemand maakt deel uit van de 'gig economy' of 'klusjeseconomie'.
Gig workers bevinden zich vaak in een kwetsbare positie: ze verdienen vaak weinig, bouwen geen pensioen op en missen een sociaal vangnet (zoals bescherming bij ziekte of arbeidsongeschiktheid).
Voorbeeld
- 'Naar verwachting zijn er in 2027 86 miljoen van die gig workers , meer dan de helft van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Sommige freelancers kiezen bewust voor zo’n bestaan, maar het gros van hen zit noodgedwongen (gezinszorg, ziekte) in een kwetsbare positie. Zij verdienen weinig, bouwen geen pensioen op en missen een sociaal vangnet. Voor werk zijn ze veelal overgeleverd aan commerciële bemiddelaars, die 25 tot 50 procent van het loon inhouden.'
Bron: NRC - 24-08-2024.
- 'Another day, another dollar is het levensmotto van Jermaine Ellis. Elk van zijn meer dan duizend YouTube-vlogs begint hij ermee. Daarin geeft hij een fascinerende inkijk in zijn leven als fulltime gig worker in San Francisco. Elke dag zoeft hij op zijn elektrische skateboard van de ene naar de andere klus. Gisteren was het dozen inpakken en eten bezorgen, vandaag brengt hij een auto van A naar B en staat hij voor iemand twee uur in een rij. Zo’n 35 dollar (30 euro) per uur verdient hij daarmee. Hij leeft ervan.'
Bron: NRC - 11-10-2017.
Zie ook: gig economy, arbeid, tijdelijk werk, microjob, dagloner, kluswerker, flexwerker, hire and fire, flexibele schil, moderne slavernij, steeleconomie, precariaat. Vergelijk: vast contract, zelfstandige zonder personeel, bullshit-job. Download: Nieuw & Actueel 2017.
Tip anderen
|