dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
rainmaker
 Vandaag 23-04-2019
19120 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7out-of-pocket kosten
8Beige Book
9o/g
10onder embargo
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
23-04koersgevoelige informa...
23-04meldingsplicht
23-04publicatieplicht
23-04beurswaakhond
22-04appeltje voor de dorst
22-04fiscale stelsel
22-04belastinghervorming
22-04belastingstelsel
21-04energiearmoede
21-04klimaatpauper
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

ondergronds bankieren


Ook: informeel waarde-overdrachtsysteem.
Een traditionele manier van bankieren, afkomstig uit Azië en het Midden-Oosten, zoals langs de zijderoute tussen Azië en Europa.
Bij ondergronds bankieren worden bancaire diensten verleend door personen die hiertoe formeel niet geautoriseerd zijn. De belangrijkste vorm van financiële dienstverlening door ondergrondse bankiers is het overboeken van geld naar begunstigden in andere landen. Maar er bestaan ook andere diensten, zoals het verstrekken van leningen.

Dit systeem van ondergronds bankieren bestond al voor de introductie van ons huidig Westers betaalsysteem. Het is een niet-officiële vorm van bankieren, die eigenlijk altijd een normale vorm van bankieren geweest in landen waarin lange tijd geen effectief werkend officieel bankwezen was gevestigd. Het ondergrondse bankieren overleefde de introductie van de officiële, door de overheid gecontroleerde, bancaire dienstverlening. Dat komt omdat de transactiekosten doorgaans minder hoog zijn en de drempel lager. Bij ondergronds bankieren hoeft de klant zich niet te legitimeren en blijven de transacties buiten de boeken.

Het ondergronds bankieren fungeert tegenwoordig (vooral in Islamitische landen en het Verre Oosten) nog steeds als een mondiaal parallel en informeel verrekeningssysteem. Het systeem is gebaseerd op een uitgebreid netwerk van familie- en andere relaties. Meestal vind er geen geldoverboeking plaats, er wordt gebruik gemaakt van bestaande saldi in het land van uitbetaling.
Het werkt dus vrij informeel. Het systeem is geheel gebaseerd op vertrouwen.

Sinds de 11e september 2001 staat ondergronds bankieren wel sterk in de belangstelling van misdaad- en terrorismebestrijders. Ondergronds bankieren heeft echter lang niet altijd betrekking op het overboeken van misdaadgeld. In veel gevallen werken ondergrondse bankiers voor migranten die hun familieleden in het land van herkomst financieel willen ondersteunen (zie: remittances). Wel is het zo dat het ondergronds bankieren een aantrekkingskracht heeft op illegale geldstromen (bijvoorbeeld witwassen, financiering terrorisme, en dergelijke), omdat ondergrondse bankiers geen melding maken van ongebruikelijke transacties, geen officiële administratie voeren en ook niet onder toezicht van een en staan niet onder toezicht van centrale bank of andere toezichthouders staan.

Ondergronds bankieren staat in diverse landen onder andere namen bekend. Bijvoorbeeld Hawala. Hawala komt uit het Arabisch en betekent 'overdracht'. Andere gelijkaardige benamingen zijn Hundi (Pakistaans voor vertrouwen), alternatieve betalingssystemen, etnisch bankieren, informeel waarde-overdrachtsysteem, fei-chien (Chinees voor 'vliegend geld'), chiao hui, hui kuan, nging sing kek, phoe kuan, padala (Filippijnen).
De systematiek van ondergronds bankieren kan per land ook enigszins afwijken.

Engels: underground banking, alternative banking, parallel banking system, alternative remittance systems (ARS).


Zie ook: kasmoni, remittances, geldmuilezels, witwassen, antiwitwascel.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter O.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet