Ook: crypto, cryptomunt, cryptovaluta, digitale munt, digimunt, elektronische munt, internetmunt, virtuele valuta.
Soms (schertsend) ook wel nepgeld genoemd.
Digitaal, virtueel geld dat als digitale code via internet in omloop is. Online variant van fysiek geld. Dit geld wordt in tegenstelling tot echt geld niet geslagen, maar wordt door cryptografische formules berekend: dit geld bestaat uit een computercode. Deze virtuele munten worden niet uitgegeven door een centrale bank of een andere intermediair; het wordt beheerd door de online gebruikers, en niet door een overheid (via de centrale bank). Het is dus niet-gereguleerd digitaal geld.
In feit is de crypto een waardepost in een digitaal grootboek of register. De opslag daarvan gebeurt niet centraal, maar verspreid over meerdere computers. Dit gebeurt via distributed ledger-technologie (DLT), zoals bijvoorbeeld de blockchain. Er is geen autoriteit (centrale bank of overheid) of bedrijf die dit proces beheert.
Het cryptografische geld kan gekocht worden in ruil voor euro's of dollars. Bij de overdracht van de munt (een betaling) wordt gebruik gemaakt van peer-to-peer technologie, waarin de blockchain een centrale rol speelt.
Het bekendste voorbeeld van zo’n cryptomunt is de Bitcoin, maar er bestaan volgens sommige bronnen inmiddels meer dan 15.000 (mei 2022) van dit soort munten, waaronder Ripple, Ethereum, Dash en litecoin.
De prijs van digitale munten is buitengewoon volatiel: koersschommelingen van meer dan 10% per dag zijn eerder regel dan uitzondering. Zo bewoog de koers van de Bitcoin in de eerste vijf maanden van 2021 tussen $ 12.000 en $ 64.000.
Voorbeeld
- 'Het kabinet moet bitcoins en andere cryptomunten snel verbieden, vindt directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau (CPB). Een crash van de volgens critici vaak overgewaardeerde cryptovaluta's is volgens hem onvermijdelijk. Daarom moet Nederland nu ingrijpen. Voor beleggers én overheden geldt: wie als laatste in beweging komt, is de klos.'.
Bron: FD - 11-6-2021.
- 'Bitcoins, ethereum en andere ongedekte cryptovaluta zijn ongeschikt als geld. Dat stelt De Nederlandsche Bank in een nieuw rapport over crypto’s. De toezichthouder ziet wel toekomst in de onderliggende blockchaintechnologie. Voorwaarde is dan wel dat er internationale regulering komt die het gebruik van cryptovaluta in goede banen leidt. Er zitten volgens DNB wel kansen in de opslag en overdracht van waarde via digitale ‘tokens’ zonder tussenkomst van een centrale partij. ‘Die innovatieve meerwaarde zou niet in de kiem gesmoord mogen worden vanwege de risico’s van het huidige speculatieve karakter van crypto’s.’'
Bron: MT / Sprout - 08-11-2022.
Engels: crypto currency, peer-to-peer currency, virtual currency.
Zie ook: betalingsverkeer, cashloos betalen, programmeerbaar geld, algoritme, blockchain, distributed ledger-technologie, smart contract, Bitcoin, digitaal goud, alt-coins, stablecoin, Ethereum, Binance, minen, Coindesk Bitcoin Price Index, Bloomberg Galaxy Crypto Index, Crypto Fear & Greed Index, Markten in Crypto-Activa Verordening, Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, initial coin offering, cryptobeursgang, cryptokoorts, cryptofraude, cryptomixer, pornomunt, Bitcoincrash, cryptobelegger, nocoiner, HODL, BTC-e, cryptocrash. Vergelijk: smart contract, programmeerbaar geld, non-fungible token. Tegenovergesteld: fiduciair geld.
Tip anderen
|