Ook: balanscrisis.
Een crisis als gevolg van waardedalingen van bezittingen en/of toename van de schulden, dus door vermogensverliezen.
De schulden zijn vaak veroorzaakt door een economische crisis. Zo is bijvoorbeeld door de kredietcrisis (2007-2009) de waarde van de bezittingen (bijvoorbeeld beleggingen) van banken, pensioenfondsen en bedrijven gekelderd.
In Japan heeft zich het verschijnsel van balansrecessie voorgedaan in de jaren 90 van de vorige eeuw; dit is uitgebreid beschreven door de Japans Amerikaanse econoom Richard Koo (The Holy Grail of Macroeconomics: Lesson's from Japan's Great Recession uit 2008).
In een dergelijke balanscrisis zijn ondernemingen, banken, beleggers en/of huishoudens uitsluitend of nagenoeg uitsluitend bezig zijn met het terugbrengen van hun schuldenlast, zelfs als de rente laag of bijna nul is (zie ook: zero bound).
In een 'normale' recessie wordt er door bedrijven nog wel vernieuwd en geanticipeerd op een toekomstige opleving. Bij een balansrecessie niet of nauwelijks. Een balansrecessie is een stille recessie, omdat niemand graag toegeeft in de problemen te zitten. Bedrijven, banken, beleggers en huishoudens likken hun wonden, zijn bezig met schuldsanering en durven zeker geen nieuwe schulden aan te gaan. Accommoderend monetair beleid van de centrale bank - zoals renteverlaging - sorteert dan geen effect.
Voorbeeld
- 'China zit vast in een balansrecessie, zo legt hij uit [hoofdstrateeg John Hardy van Saxo Bank, red.]. Met name bedrijven en lokale overheden zitten tot hun nek in de schulden. Ze hebben een immense zeepbel gecreëerd in het vastgoed en een enorme industriële overcapaciteit. Private bedrijven investeren niet meer, in plaats daarvan wordt er gespaard en afgelost. De economie is hierdoor in een neerwaartse deflatoire spiraal terechtgekomen.'
Bron: FD - 03-12-2024.
- 'De problemen van de Chinese economie blijven een belangrijk thema dit jaar. ......Inmiddels is de inflatie in China onder nul gezakt. ...... De Chinese autoriteiten menen dat negatieve inflatie tijdelijk is. We zullen zien. Toen Japan naar een negatieve inflatie zakte, bleek dat een verlammende invloed op de economie te hebben. Het was voor de Japanse beleidsmakers ook lastig om zich van die negatieve inflatie te ontdoen. Stimuleringspakketten bleken nauwelijks en steevast slechts tijdelijk effectief. Er werd gesproken over een ‘balansrecessie’. Veel entiteiten werden geplaagd door ongezonde balansverhoudingen en gebruikte elke verbetering in de lopende financiële omstandigheden voor balansreparaties in plaats van investeringen of consumptie op te voeren. Balansherstel zoog zo elke dynamiek uit de economie. Onder economen gaan momenteel stemmen op dat ook China in zo’n ‘balansrecessie’ is beland.'
Bron: crystalcleareconomics.nl, Han de Jong - 11-08-2023.
Engels: balance sheet recession.
Zie ook: balans, vermogen, conjunctuur, recessie, schuldenlast, recessie, stagnatie, liquiditeitsval, zero interest rate policy, schuldsanering, schulddeflatie, L-vormige recessie, kredietcrisis, eurocrisis, kredietkrapte. Tegenovergesteld: balansherstel.
Tip anderen
|