- Situatie waarin het rendement op beleggingen of andere investeringen (bijvoorbeeld in fabrieken en machines) laag is, een recessie begint en de ingelegde spaargelden (de spaartegoeden) in omvang toenemen. In een dergelijke situatie zullen zowel burgers als ondernemers spaarzaam zijn en weinig uitgeven en investeren, men houdt liquiditeiten aan, geld wordt inactief. Banken zijn in deze situatie ook niet erg scheutig met kredieten, want de rentevergoeding die zij ontvangen is zeer laag. Zo ontstaat een zelfbevestigende voorspelling.
De liquiditeitsval ontstaat als de nominale rente nul of bijna nul is, en de monetaire autoriteiten de economie niet met de traditionele middelen kunnen stimuleren (accommoderend monetair beleid); bij een rente van ongeveer nul is het onmogelijk deze verder te verlagen; het vergroten van de geldhoeveelheid werkt ook niet, want financiële instellingen zijn niet bereid tegen lage rentetarieven uit te lenen (het geld blijft bij de banken 'hangen').
De theorie van de liquiditeitsval is geformuleerd door John Maynard Keynes.
- Ook wordt het begrip in andere contexten gebruikt:
- Situatie waarbij liquiditeitssteun van een overheid aan banken - met als doel de kredietverlening te stimuleren - door de desbetreffende banken wordt gebruikt om de balanspositie te versterken.
Het doel van de steunoperatie wordt dan dus niet bereikt.
- In tijden van crisis willen beleggers beleggingen snel te gelde (liquide) kunnen maken en willen zij vooral beleggen in de meest liquide beleggingsvormen (zie ook: liquiditeit van een markt). In tijden van een heftige crisis, waarin het vertrouwen in financiële markten op een zeer breed front zeer laag is, zal het zeer lastig zijn om 'uit te stappen' en belanden de beleggers in een liquiditeitsval (zie ook: noodverkoop).
Engels: liquidity trap.
Zie ook: Keynes, John Maynard, niet-liquide markt, zero interest rate policy, zero bound, negatieve rentevoet, stimuleren van de economie, accommoderend monetair beleid, kredietdroogte, kredietkrapte, balansrecessie, vertrouwen, paniekverkopen, noodverkoop.
Tip anderen
|