Een 'waarde-valkuil' of 'waarde-val': een financieel instrument - zoals een aandeel of obligatie - dat historisch gezien of op basis van de theoretische waardering (bijvoorbeeld gemeten op basis van koers-winstverhouding) goedkoop lijkt, maar waarvan de waarde en dus het rendement op langere termijn achterblijft. Het lijkt te gaan om een 'koopje', maar blijkt een 'kat in de zak' te zijn.
De onderwaardering zou bijvoorbeeld het gevolg kunnen zijn van een verkeerde voorstelling van zaken door een onderneming (creatief boekhouden, balans oppoetsen), het te weinig rekening houden met het cyclische karakter van een bepaalde markt of bedrijfstak, of permanent gewijzigde marktomstandigheden.
Om dit soort valkuilen te vermijden is onder meer grondige fundamentele analyse nodig en dienen extra voorzichtigheidsmarges ingebouwd te worden bij de selectie van fondsen.
Voorbeeld
- 'Beurs-sof BAM bezig met opmars - ....Veel beleggers kunnen nog steeds niet geloven dat de aangeprezen belegging van eind 2009 zo beroerd heeft gepresteerd. Het aandeel was toen een belofte, dat kan toch niet zo maar voorbij zijn? Het maakt dat bestaande beleggers blijven zitten en nieuw volk instapt. Die redenering zou wel eens een typisch geval van een value trap kunnen zijn. Beleggers vinden het aandeel na een forse koersdaling ineens goedkoop maar vergeten daarbij dat er wel eens goede redenen kunnen zijn voor die koersdaling. Bij BAM in ieder geval. Het bedrijf moest flink afboeken op zijn vastgoedportefeuille en zag de woningmarkt in Nederland maar niet herstellen.'
Bron: VEB.net - 21-01-2011.
- 'Een risico bij het selecteren van aandelen op dividendrendement is in een value trap te vallen: een volwassen bedrijf dat heel langzaam groeit, als het al groeit. Vaak richten dit soort bedrijven zich op financiële prestaties in plaats van op omzetgroei en het betreden van nieuwe product- of dienstencategorieën.'
Bron: Belegger.nl - 05-01-2022.
Zie ook: waardebeleggen, waardering, onderwaardering, theoretische waarde, bedrijfswaardering, bodemvissen, fundamentele analyse, fundamentals, kengetal, balans oppoetsen, lijken uit de kast, toppers en floppers. Tegenovergesteld (bij een aandeel): waardeaandeel.
Tip anderen
|