Ook: schuldgraad.
Hiermee wordt aangegeven in hoeverre een onderneming - op middellange en de lange termijn - de financiële verplichtingen aan de verstrekkers van vreemd vermogen kan nakomen op grond van de waarde van alle activa.
Anders gezegd: de verhouding tussen het vreemd vermogen (de schulden) en het totale vermogen van een onderneming (eigen vermogen plus vreemd vermogen).
Voor de bepaling van de solvabiliteit wordt meestal gebruik gemaakt van een solvabiliteitsratio, een kengetal dat een indicator is voor de mate van solvabiliteit.
Bij een hoge solvabiliteit is de financiële positie solide.
Voorbeeld
'Verzekeraar ASR heeft over 2023 meer winst geboekt dan een jaar eerder, maar staat wel een stuk minder stevig dan aan het begin van dat boekjaar. De operationele winst steeg naar €1,12 mrd, een plus van ruim 38% in vergelijking met een jaar eerder. Alle onderdelen zoals schade-, levens- en zorgverzekeringen droegen bij aan de winststijging. Desondanks zakte de solvabiliteit fors terug tot 176%, een sterke daling van meer dan 45 procentpunt. De overname van Aegon Nederland halverwege 2023 is daar grotendeels debet aan, maar ASR doet ook een flinke stap terug door negatieve ontwikkelingen op de financiële markten, zoals de herwaardering van vastgoed en hypotheken op de balans. Ook een verhoging van het dividend met 7% over het hele jaar zet de solvabiliteit lager.'
Bron: FD - 01-03-2024.
Engels: gearing, solvency.
Zie ook: balansanalyse, schuld, schuldgraad, solvabiliteitseis, solvabiliteitsratio, oversolvabiliteit, debt-equity ratio, capital adequacy ratio, FiCo-ratio, insolvabel, balans oppoetsen, kapitaaldekkingseis, waardebeleggen, kapitaalbuffer, weerstandsvermogen, kwaliteit, kredietkwaliteit, insolvabel. Vergelijk: liquiditeit.
Tip anderen
|