Situatie waarin de overheid aandeelhouder van een onderneming is.
Een staatsdeelneming hoeft niet noodzakelijkerwijs een genationaliseerde onderneming te zijn. Sommige deelnemingen zijn ontstaan door oprichting van een vennootschap (in Nederland bijvoorbeeld de Bank Nederlandse Gemeenten). Anderen zijn ontstaan door verzelfstandiging van een ambtelijke organisatie tot een vennootschap (bijvoorbeeld TPG en KPN). Een aantal bedrijven bestond al voordat de Nederlandse staat deelnam (bijvoorbeeld de Nederlandse Waterschapsbank). Ook door het opsplitsen van bedrijven zijn nieuwe deelnemingen ontstaan (zo is Prorail een afsplitsing van de Nederlandse Spoorwegen). Tenslotte ontstaan staatsdeelnemingen soms als gevolg van steunoperaties.
Voorbeeld
'De overheid gaat een deel van haar aandelen in ABN Amro verkopen. Die verkoop gaat honderden miljoenen opleveren, al zal de staat daarna niet langer een meerderheid van aandelen bezitten in de bank. Het voornemen het belang af te bouwen werd vanochtend aangekondigd door het NLFI, de instantie die namens de overheid de aandelen ABN Amro beheert. De bedoeling is de komende tijd geleidelijk aandelen te verkopen. De opbrengst van de verkoop vloeit in de staatskas.'
Bron: AD - 10-02-2023.
Engels: state ownership, state holding.
Zie ook: nationaliseren, overheidsbedrijf, deelneming, staatsbalans, staatsfonds, state-owned entity, gouden aandeel, nutsbedrijf, steunoperatie, vitaal nationaal belang, Interventiewet, BosBank, NL Financial Investments, Staat der Nederlanden, Agence des Participations de l'État. Vergelijk: verzelfstandiging, privatiseren.
Tip anderen
|