Officieel: Wet bijzondere maatregelen financiële ondernemingen.
Met deze wet uit 2012 krijgt De Nederlandsche Bank (DNB) de bevoegdheid om een bank of verzekeraar met ernstige financiële problemen geheel of gedeeltelijk over te dragen aan een private partij.
De recente financiële crises (kredietcrisis, eurocrisis) hebben het besef doen ontstaan dat het bestaande toezichtinstrumentarium niet altijd toereikend is bij in nood verkerende financiële ondernemingen. Op basis van het huidige (juni 2012) toezicht- en interventiestelsel is de minister van Financiën niet bevoegd een bank te nationaliseren zonder eerst door een tijdrovende informatie- en goedkeuringsprocedure te moeten gaan.
De in de maak zijnde Interventiewet moet extra instrumenten voor deze noodsituaties bieden.
Deze wet introduceert hiervoor twee nieuwe categorieën bevoegdheden.
De eerste categorie beoogt een tijdige en ordentelijke afwikkeling van individuele probleeminstellingen mogelijk te maken. Het wetsvoorstel maakt het mogelijk dat relevante bedrijfsonderdelen van een financiële onderneming in nood bij een derde kunnen worden voortgezet, zonder dat de onderneming en de betrokken partijen inspraak hebben in de wijze waarop dit gebeurt. De Nederlandsche Bank (DNB) kan voortaan aansturen op een gedwongen overdracht van vermogensbestanddelen aan een derde, private partij, waarbij de financiële onderneming haar bedrijf blijft uitoefenen.
De tweede, meest vergaande categorie is erop gericht de stabiliteit van het financiële stelsel als geheel te waarborgen, onder andere door interventiemaatregelen: de minister kan besluiten tot onteigening (het nationaliseren) van een financiële onderneming over te gaan. Dit zou een ultieme remedie kunnen zijn als andere maatregelen onvoldoende blijken (de kosten van staatsdeelnemingen in financiële instellingen zijn immers hoog en zullen de staatsschuld en het huidige en toekomstige begrotingstekort laten oplopen).
Het wetsvoorstel voorziet in een aantal aanpassingen in de Wet op het financieel toezicht (Wft) en de Faillissementswet.
De Interventiewet is voor het eerst ingezet bij de nationalisatie van SNS Reaal Groep in januari 2013. Bij de inzet van de wet is ook geconstateerd dat de wet op een aantal fronten nog tekortschiet.
Zie ook: financiële instelling, financiële stabiliteit, crisis, kapitaalbuffer, faillissement, omvallen, run op een bank, systeemrisico, bankendomino, systeembank, zombiebank, systeemcrisis, besmetting, resolutie, kredietcrisis, eurocrisis, nationaliseren, staatsdeelneming, resolutie, resolutieschema, banktestament, scheidbaar, scheidbare bank, ringfencing, living will, bail-in, NL Financial Investments, Dijsselbloemdoctrine, Bank Recovery and Resolution Directive.
Tip anderen
|