dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Trumpcoin
Een door Donald Trump (die op 21-2-2025 werd beëdigd als 47e ... >>
 Vandaag 21-01-2025
22042 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 noteren
2 official cash rate
3 treasury stock
4 flitsemissie
5 handelend onder de naam
 Thema's
 Recent verbeterd
20-01Trumpcoin
20-01oligarchie
20-01prijs-kwaliteitverhoud...
20-01memecoin
20-01shitcoin
20-01ondernemersvertrouwen
20-01rug pull
20-01Dogecoin
20-01zelfstandige zonder pe...
20-01freelancer
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6reconciliatie
7excasso
8arm's length-beginsel
9penny wise, pound foolis...
10negatief eigen vermogen
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

Interventiewet


Officieel: Wet bijzondere maatregelen financiële ondernemingen.

Met deze wet uit 2012 krijgt De Nederlandsche Bank (DNB) de bevoegdheid om een bank of verzekeraar met ernstige financiële problemen geheel of gedeeltelijk over te dragen aan een private partij.

De recente financiële crises (kredietcrisis, eurocrisis) hebben het besef doen ontstaan dat het bestaande toezichtinstrumentarium niet altijd toereikend is bij in nood verkerende financiële ondernemingen. Op basis van het huidige (juni 2012) toezicht- en interventiestelsel is de minister van Financiën niet bevoegd een bank te nationaliseren zonder eerst door een tijdrovende informatie- en goedkeuringsprocedure te moeten gaan.
De in de maak zijnde Interventiewet moet extra instrumenten voor deze noodsituaties bieden.

Deze wet introduceert hiervoor twee nieuwe categorieën bevoegdheden.
De eerste categorie beoogt een tijdige en ordentelijke afwikkeling van individuele probleeminstellingen mogelijk te maken. Het wetsvoorstel maakt het mogelijk dat relevante bedrijfsonderdelen van een financiële onderneming in nood bij een derde kunnen worden voortgezet, zonder dat de onderneming en de betrokken partijen inspraak hebben in de wijze waarop dit gebeurt. De Nederlandsche Bank (DNB) kan voortaan aansturen op een gedwongen overdracht van vermogensbestanddelen aan een derde, private partij, waarbij de financiële onderneming haar bedrijf blijft uitoefenen.

De tweede, meest vergaande categorie is erop gericht de stabiliteit van het financiële stelsel als geheel te waarborgen, onder andere door interventiemaatregelen: de minister kan besluiten tot onteigening (het nationaliseren) van een financiële onderneming over te gaan. Dit zou een ultieme remedie kunnen zijn als andere maatregelen onvoldoende blijken (de kosten van staatsdeelnemingen in financiële instellingen zijn immers hoog en zullen de staatsschuld en het huidige en toekomstige begrotingstekort laten oplopen).

Het wetsvoorstel voorziet in een aantal aanpassingen in de Wet op het financieel toezicht (Wft) en de Faillissementswet.

De Interventiewet is voor het eerst ingezet bij de nationalisatie van SNS Reaal Groep in januari 2013. Bij de inzet van de wet is ook geconstateerd dat de wet op een aantal fronten nog tekortschiet.


Zie ook: financiële instelling, financiële stabiliteit, crisis, kapitaalbuffer, faillissement, omvallen, run op een bank, systeemrisico, bankendomino, systeembank, zombiebank, systeemcrisis, besmetting, resolutie, kredietcrisis, eurocrisis, nationaliseren, staatsdeelneming, resolutie, resolutieschema, banktestament, scheidbaar, scheidbare bank, ringfencing, living will, bail-in, NL Financial Investments, Dijsselbloemdoctrine, Bank Recovery and Resolution Directive.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter I.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet