Ook: staatsbedrijf, staatsonderneming.
Een bedrijf dat in handen is van de overheid, de staat. Dergelijke ondernemingen kunnen enerzijds als bedrijf onder de staat ontstaan zijn - zoals bijvoorbeeld vroeger de nutsbedrijven - of ze zijn ooit ontstaan in de private sector en vervolgens door nationalisatie in overheidshanden terechtgekomen.
Staatbedrijven komen voor binnen uiteenlopende politieke systemen, variërend van communisme tot kapitalisme. Niet zelden hebben staatsbedrijven een monopoliepositie in een bepaalde sector.
Voorbeeld
'Nederland is geen land van staatsbedrijven, zoals Frankrijk. De overheid speelt wel een beduidende rol in de economie, maar niet als ‘ondernemer’. De Nederlandse staatsbedrijven zijn geconcentreerd in sectoren waar de overheidsrol praktisch publiek belang is: openbaar vervoer, het beheer van bodemschatten (gas) en infrastructuur. Die bedrijven worden niet geleid door ambtenaren, maar door zakelijke managers. .....Vorig jaar hadden de staatsdeelnemingen samen 80.203 voltijdmedewerkers, ......, zo’n 3.500 meer dan in 2017.'
Bron: NRC, column Menno Tamminga - 02-07-2019.
Niet te verwarren met een publieke onderneming (private sector).
Engels: government-owned corporation, state-owned company, state enterprise.
Zie ook: publieke sector, nationaliseren, onteigenen, staatsdeelneming, gouden aandeel, overheidscommissaris, communisme, centraal geleide economie, staatsmonopolie, kapitalisme, vrijemarkteconomie, staatsfonds, NL Financial Investments, Invest-NL, Agence des Participations de l'État, .State-owned Assets Supervision and Administration Commission of the State Council. Vergelijk: private sector, openbaar bedrijf, publieke onderneming, privatiseren.
Tip anderen
|