dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
margin call
Een opdracht van een clearing corporation aan een clearing member, ... >>
 Vandaag 23-11-2024
21974 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 gebakken lucht
2 Dogs of the Dow
3 handelend onder de naam
4 prijs-kwaliteitverhouding
5 vier-ogen principe
 Thema's
 Recent verbeterd
22-11margin call
22-11positie afbouwen
22-11Archegos Capital Manag...
22-11verborgen hefboomwerki...
22-11schatkistbankieren
22-11systeemrisico
22-11gouden tip
22-11the greater fool theor...
22-11fear of missing out
22-11Belgische tandarts
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6reconciliatie
7excasso
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10penny wise, pound foolis...
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

depositogarantiestelsel


Afgekort: DGS.

Een set van regelingen die rekeninghouders bij financiële instellingen een zekere bescherming geeft voor hun tegoeden mochten dergelijke instellingen - zoals banken - betalingsproblemen krijgen of failliet gaan.

Sinds de invoering van bankenunie op 4-11-2014 zal het depositogarantiestelsel centraal door de Europese Centrale Bank (ECB) worden geregeld. De onderstaande teksten zijn dus vooral te lezen als een 'voorgeschiedenis'.

  1. Algemeen - Een regeling om de belangen van de rekeninghouders te waarborgen. Een depositogarantiestelsel beschermt particulieren en kleinere ondernemingen die een tegoed hebben bij een bank voor het geval die bank betalingsproblemen krijgt.
    Banken werken met geld dat de rekeninghouders de bank hebben toevertrouwd. Mede om de belangen van de rekeninghouders te beschermen, staan de banken onder toezicht van zogenaamde toezichthouders, in veel gevallen de centrale bank

  2. Eurozone - De 'Richtlijn inzake de depositogarantiestelsels' van de Europese Unie van 30 mei 1994 verplicht de lidstaten van de EU een garantieregeling in het leven te roepen en geeft de minimumnormen waaraan die regelingen moeten voldoen. De regelingen kunnen per land sterk verschillen, zowel in omvang van de garantie als de wijze waarop de regeling gefinancierd wordt.

  3. Nederland - De Nederlandse Depositogarantieregeling (afgekort DGS) is de opvolger van de Collectieve Garantieregeling. Per 1 januari 2007 is de Wet toezicht kredietwezen 1992 ingetrokken en daarmee is ook de Collectieve Garantieregeling komen te vervallen; toen is de Wet op het financieel toezicht (Wft) van kracht geworden, waarvan de Depositogarantieregeling deel uitmaakt.
    Alle Nederlandse banken die een vergunning hebben van de Nederlandse centrale bank, De Nederlandsche Bank (DNB), vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. In aanmerking komen komen creditsaldi op rekeningen en schulden op naam (zoals bijvoorbeeld schulden belichaamd in spaarbankboekjes en obligaties op naam) in aanmerking voor vergoeding onder het depositogarantiestelsel. Aandelen, ander kapitaal dat tot het eigen vermogen van de bank wordt gerekend en obligaties aan toonder vallen niet onder het depositogarantiestelsel. Andersoortige vorderingen komen niet voor vergoeding in aanmerking.
    Het depositogarantiestelsel garandeert een bedrag van maximaal € 100.000 per persoon per instelling (ongeacht het aantal rekeningen).

    Het Nederlandse depositogarantiestelsel is een omslagstelsel; DNB betaalt spaarders zo nodig binnen drie maanden het gegarandeerde bedrag, maar verhaalt vervolgens het bedrag op andere banken, dit naar rato van hun bedrijfsomvang; dit komt erop neer dat gezonde banken feitelijk opdraaien voor het vergoede spaargeld bij een failliete bank in Nederland.

    Internet: www.dnb.nl.

  4. België - In België is er een depositogarantiestelsel dat opereert onder de naam 'Beschermingsfonds voor deposito's en financiële instrumenten'. Zie: Beschermingsfonds (België).

  5. Verenigde Staten - Hier geldt een limiet van $ 250.000 via het garantiefonds FDIC.

    Voorbeeld
    Buffett zeer kritisch over Amerikaanse banken bij jaarvergadering Berkshire - Het depositogarantiestelsel in de Verenigde Staten functioneert nu niet en de Amerikaanse regelgeving geeft bankiers perverse prikkels. Dat stelde miljardair Warren Buffett zaterdag tegenover de tienduizenden beleggers die op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway waren afgekomen. Buffett stelde vast dat de limiet van $250.000 die het garantiefonds FDIC op het verzekerde spaargeld geeft in de praktijk niet geldt. De huidige situatie is dat klanten bij een omvallende bank ál hun geld terugkrijgen. Dat is volgens de miljardair 'onvermijdelijk', omdat er anders een bankrun ontstaat 'op iedere Amerikaanse bank'.
    Bron: FD - 07-05-2023



Zie ook: bank, bankrekening, banktegoed, Collectieve Garantieregeling, Beschermingsfonds (België), Association pour la Garantie des Dépôts Luxembourg, run op een bank, faillissement, betalingsonmacht, noodregeling, spaargarantie, bankenbuffer, banktestament, scheidbare bank, resolutieschema, masterplan (eurocrisis), bankenunie, Icesave, Parlementaire Enquêtecommissie Financieel Stelsel, Dijsselbloemdoctrine.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter D.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet