Vaak ook aangeduid als de commissie De Wit, vernoemd naar de voorzitter van de commissie, de Nederlandse parlementariër Jan de Wit van de Socialistische Partij (SP).
De wereldwijde financiële crisis (huizencrisis in de Verenigde Staten, de bankencrisis en kredietcrisis) sloeg in september 2008 over naar Nederland en veroorzaakte de de ergste crisis sinds de jaren dertig van de vorige 20ste eeuw. De commissie de Wit onderzocht de crisismaatregelen die de Nederlandse overheid in een hectische periode heeft genomen om de acute problemen in het Nederlandse financiële stelsel te bestrijden.
De voorloper van deze commissie vormde het Parlementair onderzoek financieel stelsel. Dit onderzoek had als centrale vragen:
- Hoe is het mogelijk dat een dergelijke ingrijpende crisis in de financiële sector is ontstaan?
- Welke oorzaken liggen hieraan ten grondslag en zijn er schuldigen aan te wijzen?
- Wat dient er te gebeuren om een herhaling te voorkomen?
De bevindingen werden vervat in het op 10 mei 2010 aangeboden rapport‘Verloren Krediet’. De Nederlandse Tweede Kamer heeft vervolgens besloten voor het tweede deel van het onderzoek een parlementaire enquête te houden. Hiervoor is de Parlementaire Enquêtecommissie Financieel Stelsel ingesteld. Doel van de enquête was inzicht te krijgen in de totstandkoming van de crisismaatregelen en daaruit lessen te trekken voor de toekomst. Op 11 april 2012 presenteerde de Parlementaire Enquetecommissie Financieel Stelstel haar eindrapport. Alle bevindingen zijn ook gepubliceerd op internet.
Internet: www.tweedekamer.nl, www.commissiedewit.nl.
Zie ook: financieel systeem, financiële stabiliteit, huizencrisis, hypotheekcrisis, kredietcrisis, systeemcrisis, besmetting, Lehman Brothers, financiële stabiliteit, systeemcrisis, systeembank, reddingsoperatie, nationaliseren, depositogarantiestelsel, BosBank, StaatsBosbeheer, crisis- en herstelwet, Financieel Stabiliteitscomité. Vergelijk: Brady rapport, Independent Commission on Banking.
Tip anderen
|