dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Bitcoin
Afgekort: BTC. Een vorm van digitaal geld, virtueel geld. ... >>
 Vandaag 21-11-2024
21973 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 gebakken lucht
2 Institut für Wirtschafts...
3 Informations- und Forsch...
4 Dogs of the Dow
5 handelend onder de naam
 Thema's
 Recent verbeterd
21-11sociale verzekeringswe...
21-11checks and balances
21-11geo-economische fragme...
21-11schijnzelfstandigheid
21-11schatkistbankieren
21-11sociale fondsen
21-11Invest International
21-11Netherlands Foreign In...
21-11Invest-NL
21-11verhuurderheffing
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6reconciliatie
7excasso
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10penny wise, pound foolis...
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

De Nederlandsche Bank


Afgekort: DNB.

De centrale bank van Nederland, tevens (prudentieel) toezichthouder.
Werd in 1848 opgericht en is thans volledig eigendom van de Nederlandse Staat. DNB is verantwoordelijk voor het bewaken van de financiële stabiliteit in Nederland. Drie zaken zijn daarbij van belang: lage inflatie, betalingsverkeer en soliditeit en integriteit van financiële instellingen. Haar taken op gebied van soliditeit en integriteit horen tot de toezichttaak. Op het gebied van betalingsverkeer lopen de taken van centrale bank en toezichthouder in elkaar over.
Sinds de kredietcrisis en de rol die financiële instellingen daarbij speelden is het toezicht aanzienlijk verscherpt; volgens sommigen is men daarin doorgeschoten.

Voorbeeld

  • 'DNB boekt negatief resultaat van 3,5 miljard euro in 2023 - De Nederlandsche Bank (DNB) boekt over 2023 een negatief resultaat van bijna 3,5 miljard euro. (.....) Het negatieve resultaat over 2023 is een gevolg van de renteverhogingen die de Europese Centrale Bank in dat jaar doorvoerde om de inflatie terug te dringen. Doordat de rente werd verhoogd, zijn de rentelasten voor DNB toegenomen terwijl de rentebaten nauwelijks toenamen. De renteverhogingen van centrale banken leiden ook elders tot negatieve resultaten, binnen en buiten de eurozone. Zo heeft de ECB gisteren een negatief resultaat van 7,9 miljard euro bekend gemaakt dat - net zoals bij DNB - grotendeels wordt opgevangen via de inzet van een voorziening voor financiële risico’s. Onder de streep bedraagt het verlies van de ECB 1,3 miljard euro. Eerder maakte de Federal Reserve al een recordverlies van zo’n 114 miljard dollar wereldkundig.'
    Bron: DNB Nieuwsservice, 23-2-2024.

  • 'De Nederlandsche Bank legt verzekeraar Delta Lloyd een boete op van 1,2 miljoen euro die kan oplopen tot 22,8 miljoen euro. Ook eist de bank dat financieel directeur Emiel Roozen uiterlijk 1 januari 2016 vertrekt. De toezichthouder legt de boete en maatregel op omdat Delta Lloyd in juli 2012 vlak voor de invoering van een vaste rekenrente door DNB de renterisico's aanpaste. Delta Lloyd is verontwaardigd over de maatregelen. De verzekeraar noemt ze "disproportioneel" en stapt naar de bestuursrechter in Rotterdam.'
    Bron: NOS - 22-12-2014.



Naast DNB is er nog een financiële toezichthouder in Nederland, de Autoriteit Financiële Markten (AFM); deze is verantwoordelijk voor gedragstoezicht, terwijl DNB verantwoordelijk is voor prudentieel toezicht.

Met de komst van de Economische en Monetaire Unie (EMU) in 1999 heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidstaken van de nationale centrale banken van eurolanden overgenomen. DNB is nu uitvoerder van het in Frankfurt bij de ECB gevoerde beleid; de president van DNB is echter wel, net als die van de andere centrale banken, betrokken bij de besluitvorming van de ECB.

Internet: www.dnb.nl.


Zie ook: centrale bank, Nationale Centrale Banken, DNB Cashcentrum, kapitaalsleutel (ECB), verdeelsleutel (ECB), zelfstandig bestuursorgaan, eurosysteem, geheim van het Frederiksplein, harde-guldenbeleid, depositogarantiestelsel, noodregeling, kasreserveverplichting, depositogarantiestelsel, kapitaalbuffer, bankenbuffer, Pensioen- en Verzekeringskamer, Centraal Economische Commissie, maandstaat, weekstaat ECB, Kwartaalbericht DNB, DNBulletin, Overzicht Financiële Stabiliteit, Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten, MORKMON, Dutch Forecasting Model for Real Time Output Growth, DELFI-tool, toezichthouder, gedragstoezicht, prudentieel toezicht, functioneel toezicht, Studiegroep Begrotingsruimte, aanwijzing, Holland Financial Centre, Jouwgeldvraag.nl, Nationale Numismatische Collectie.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter D.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet