Ook: repartitiestelsel.
Een financieringsmethode van pensioenen of andere uitkeringen in een land of bedrijfstak, waarbij die pensioenen of uitkeringen worden betaald met bijdragen die nu worden geheven op het inkomen van de actieven. De te betalen premie is afhankelijk van de op hetzelfde moment te verrichten geldelijke uitkeringen aan de uitkeringsontvangers. De financiering wordt volgens een vastgelegde verdeelsleutel opgebracht door een gedefiniëerde groep personen of instellingen.
Het Nederlandse staatspensioen, de AOW (zie: algemene ouderdomswet), is gebaseerd op het omslagstelsel: het jaarlijks uitbetaald bedrag aan AOW wordt (voor het grootste deel) opgebracht door de op dat moment werkenden. Dit is een van de drie pijlers van het Nederlandse driepijlersysteem.
Voorbeeld
'Het probleem is alleen dat alle eurolanden, op één na, de huidige pensioenen bekostigen met de premies die op dat moment door werkenden afgedragen worden. Economen noemen zo’n stelsel het omslagstelsel. Slechts één euroland, namelijk ons land, kent iets wat het kapitaaldekkingsstelsel heet, een regeling waarbij werkenden gedurende hun werkzame leven voor hun pensioen sparen. Daardoor is Nederland, met een pensioenreserve van om en nabij 150% van de economie, goed voorbereid op de toekomst. Ter vergelijking: de pensioenreserves in landen zoals Duitsland, Italië, Frankrijk en Spanje bedragen tussen 0 en 20 procent van hun economie.
Omdat alle andere eurolanden niet voorbereid zijn op de harde pensioenwerkelijkheid die komen gaat, zal daar iets moeten gebeuren. Ze kunnen pensioenen gaan verlagen, pensioenleeftijd verhogen, fors bezuinigen op andere overheidsuitgaven, belastingen opkrikken of de begrotingstekorten en dus staatsschulden verder laten klimmen.
De kans is groot dat de laatste optie een populaire zal zijn.'
Bron: De Telegraaf, column Edin Mujagic - 25-09-2024.
Engels: pay-as-you-go (afgekort: PAYG).
Zie ook: pensioen, Aaron-conditie. Vergelijk: rentedekkingsstelsel, kapitaaldekkingsstelsel.
Tip anderen
|