Afgekort: btw, BTW, OB.
Omzetbelasting (ook: belasting toegevoegde waarde) is een belasting die de overheid heft op de levering van product en of diensten.
Ondernemers verhogen de prijs van een product of dienst met het bedrag van de btw; zij moeten daarvoor meestal elk kwartaal zelf aangifte doen en het totale btw-bedrag afdragen.
Voor de meeste producten en diensten is er maar één tarief (in Nederland het 'hoge tarief', 21%), zodat iedereen (arm of rijk) dan dezelfde btw betaald. Daarnaast zijn er uitzonderingen waarvoor een tarief van 6% of 0% geldt.
De door ondernemers betaalde btw over inkopen - ook wel voorbelasting genoemd - mag in de meeste gevallen worden afgetrokken van de af te dragen omzetbelasting.
De omzetbelasting is een vorm van indirecte belasting.
Engels: VAT, consumption tax, sales tax, ad valorem tax, India: Goods and Services Tax (GST). Frans: TVA. Duits: Mehrwertsteuer.
Zie ook: voorbelasting, belasting, belastingaangifte, indirecte belastingen, ketenbelasting, cascadestelsel, factuur, factuurstelsel, kasstelsel, BTW-bon, btw-kloof, suppletieaangifte, naheffingsaanslag, belastingfraude, carrouselfraude, collectieve lasten, verleggingsregeling, btw-compensatiefonds, stimuleren van de economie.
Tip anderen
|