De inkomsten van vermogen en roerende goederen - zoals dividend, interest, royalty’s, auteursrechten en sommige andere inkomsten van roerende aard, vormen een belastbaar inkomen in België.
De roerende voorheffing die normaal gezien ingehouden wordt op die inkomsten is een voorafbetaling van (voorschot op) de inkomstenbelasting. Het is een zogeheten vorm van bronbelasting.
De roerende voorheffing wordt bijvoorbeeld wordt ingehouden bij de aankoop van schuldpapier, zoals Staatsbons.
Normaal gezien moet de schuldenaar van de roerende inkomsten - bijvoorbeeld een onderneming die dividend uitkeert - de roerende voorheffing aangeven, inhouden en aan de Belgische staat afdragen bij het toekennen of betalen van die inkomsten aan de genieter.
De genieter van het inkomen ontvangt dus een netto bedrag, dat wil zeggen het bruto bedrag min de ingehouden roerende voorheffing.
Voorbeeld
'Roerende voorheffing op Franse dividenden daalt fors - De totale belastingdruk op Franse dividenden zakt van 40,5 naar 27,75 procent. Dat is lager dan de roerende voorheffing op Belgische dividenden.......Als een particuliere belegger een Frans brutodividend van 100 euro ontvangt, betaalt hij in Frankrijk 15 euro roerende voorheffing. Het in België belastbaar dividend bedraagt dus 85 euro. Tot nu betaalde de belegger in België 30 procent roerende voorheffing of 25,5 euro. Hij ontving netto dus slechts 59,5 euro. Vanaf nu moet de belegger in België slechts 15 procent roerende voorheffing betalen op 85 euro of 12,75 euro. Daardoor stijgt zijn nettodividend naar 72,25 euro.'
Bron: Tijd.be - 20-01-2021.
Zie ook: belasting, bronbelasting, voorheffing, withholding tax, liquidatiebonus, Staatsbons (België), Leterme-staatsbons.
Tip anderen
|