Er is sprake van een liquidatiebonus als, bij de ontbinding van een vennootschap, er meer wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders dan wat ze tijdens het bestaan van de vennootschap als kapitaal hebben gestort.
Bij de ontbinding van het bedrag van het gestorte kapitaal wordt geherwaardeerd ('gerevaloriseerd'). Dat wil zeggen dat het bedrag dat in jaar X werd gestort als kapitaal, wordt aangepast aan de inflatie tussen jaar X en het jaar van de uitkering van de liquidatiebonus.
Voorbeeld
'Nieuw regime liquidatiebonus voltreffer voor begroting - ....De maatregel houdt in dat de roerende voorheffing op de zogenoemde liquidatiebonus vanaf 1 oktober 2014 verhoogd wordt van 10 naar 21 procent. Ondernemers en zelfstandigen hadden heel wat kritiek op de maatregel. Velen onder hen hadden een spaarpotje in hun vennootschap opgebouwd, in de hoop dat ze dat na stopzetting van hun bedrijf tegen een gunstig tarief aan zichzelf konden uitkeren. De regering voerde wel een overgangsmaatregel in. Wie nog snel zijn winst of reserves omzette in kapitaal kon dat aan een fiscaal gunstig tarief van 10 procent. Uit de cijfers blijkt dat velen daarvan gebruikt hebben gemaakt om de hogere belasting te vermijden. Er moet wel mee rekening gehouden worden dat in de cijfers ook slapende bedrijven zitten die nog snel aan het gunsttarief geliquideerd zijn.'
Bron: Standaard.be - 28-03-2014.
Zie ook: liquidatie, liquidatiewaarde, vereffening, belasting, roerende voorheffing, bedrijfsbeëindiging, herwaardering.
Tip anderen
|