Vastrentende effecten met een jaarlijkse coupon, beschikbaar onder de vorm van effecten aan toonder (effecten van 200, 1.000, 2.000 en 10.000 euro) of als inschrijvingen op naam in een Grootboek van de Staatsschuld. Met de Staatsbons richt de Belgische overheid zich op de particuliere (niet-professionele) markt.
Voorbeeld
'Oneerlijke concurrentie of een slimme manier om de banken in beweging te krijgen? Het Belgische ministerie van Financiën verraste deze dinsdag met de geplande uitgifte van een zogenoemde staatsbon, een obligatielening speciaal voor particulieren, met een looptijd van één jaar. Het doel, zo vertelde de Belgische minister van Financiën Vincent Van Peteghem aan de Vlaamse omroep VRT, is om banken te bewegen de rentes voor particulieren te verhogen. Want terwijl de belangrijkste Europese rentevoeten het afgelopen jaar in rap tempo stegen tot 3,75 procent, blijven banken – ook in Nederland – achter met het ophogen van hun spaarrentes. ......Het nettorendement op de nieuwe staatsbon, waarvan de intekening deze donderdag begint en een week loopt, is vastgesteld op 2,81 procent (bruto is dat 3,3 procent). Dat is een stuk hoger dan de rentes die banken in België nu bieden voor spaardeposito’s met eenzelfde looptijd. De maximale spaarrente voor een deposito van een jaar (waarbij het geld dus verplicht een jaar vast staat) bedraagt nu 2,5 procent in België.'
Bron: NRC - 23-08-2023.
Zie ook: obligatie, staatslening, staatsschuld, Agentschap van de schuld (België), roerende voorheffing, Leterme-staatsbons, particuliere belegger, kleine belegger.
Tip anderen
|