Een fictief rentepercentage (verondersteld rendement, fictief rendement) dat wordt gebruikt om een schatting te maken van de toekomstige opbrengsten en kosten in financiële berekeningen.
Bijvoorbeeld als fictief rendementspercentage dat het belegde pensioenvermogen wordt geacht op te brengen in de toekomst. Bij de berekening van contante waarden van toekomstige betalingen wordt dan van dit rendementspercentage uitgegaan.
Voorbeeld
- 'De Hoge Raad heeft in een drietal arresten geoordeeld dat de wettelijke rekenrente van 4% juist is voor waardering van pensioen- en lijfrenteverplichtingen in de eigen bv.......Een van de argumenten in deze arresten tegen de 4% rekenrente was dat daardoor het eigendom van de belanghebbende wordt aangetast. Immers, er wordt uitgegaan van een verondersteld rendement van 4%, terwijl de marktrente aanzienlijk lager is. Daardoor moet er wel al belasting worden betaald, onder andere als gevolg van de vrijval ten gunste van de winst, terwijl het maar de vraag is of een rendement van 4% wel gehaald gaat worden.'
Bron: horlingsnexia.nl - 05-06-2023.
- 'DNB besloot dinsdag de rekenrente te verlagen op advies van de Commissie Parameters onder leiding van oud-minister Jeroen Dijsselbloem. Het gevolg: lagere dekkingsgraden voor pensioenfondsen, meer kans op kortingen en minder op indexatie. Het besluit kwam als een schok voor vakbonden en pensioenfondsen. Er was geen rekening gehouden met verdere aanscherping van de rekenrente. Hoogstens dat er niets zou veranderen.'
Bron: FD - 13-06-2019.
Engels: actuarial interest rate.
Zie ook: rente, tijdswaarde van geld, disconteringsvoet, interne rekenrente, notioneel, rendement, fictief rendement, actuarieel rendement, overrente, effectief rendement (van een obligatie), ultimate forward rate, herbeleggen, netto contante waarde, terugverdientijd, business case, Financieel Toetsingskader, ultimate forward rate, Commissie Parameters, wettelijke rente, ECB AAA.
Tip anderen
|