De som van het couponrendement en het aflossingsresultaat, dat wil zeggen het rendement van een obligatie wanneer deze wordt aangehouden tot het moment van aflossing, waarbij alle kasstromen tijdens de looptijd geherinvesteerd worden tegen datzelfde rendement.
Anders gezegd: het rendement dat de contante waarde van alle kasstromen tijdens de looptijd gelijk maakt aan de investering die nodig is om op dit moment dit instrument (de obligatie) aan te kunnen kopen (zie ook: interne rekenrente of IRR).
Bij een stijging van de marktrente zal die contante waarde dalen en omgekeerd.
Voorbeeld
'Het akkoord dat de Duitse partijen die aan het onderhandelen zijn over een nieuwe federale regering dinsdagavond hebben bereikt over een hervorming van de begrotingsregels, heeft woensdag een majeure impact op de Europese obligatiemarkten. De Duitse kapitaalmarktrente is omhoog gespoten en in het kielzog lopen ook de effectieve rendementen op staatsleningen van andere Europese landen stevig op. Aankomend bondskanselier Friedrich Merz meldde dinsdag dat er een plan ligt om een speciaal fonds op te zetten voor investeringen van €500 mrd in onder meer defensie en infrastructuur. Het loslaten van het extreem zuinige begrotingsbeleid van de laatste jaren betekent een groter aanbod aan Duitse staatsobligaties. In anticipatie op het grotere aanbod dalen woensdag de koersen van Duitse bunds. De yield — die tegengesteld aan de koersen beweegt — schoot omhoog. De rente op tienjarige Duitse staatsobligaties staat inmiddels 20 basispunten hoger, op 2,69%. Eerder in de ochtend steeg het effectieve rendement op de dertigjarige Duitse staatslening zelfs met 25 basispunten tot 3,072%, de grootste stijging op een dag sinds 1998.'
Bron: FD - 05-03-2025..
Engels: yield-to-maturity (YTM).
Zie ook: rendement, rendement obligaties, basispunt, rekenrente, interne rekenrente, herbeleggen, kapitaalmarktrente, T-rendement, U-rendement.
Tip anderen
|