Afgekort: IRR.
Engels: internal rate of return.
De interne rekenrente of IRR is de rentevoet waarbij de netto contante waarde van een serie toekomstige kasstromen (bijvoorbeeld van een belegging of eender welke investering) gelijk is aan het initële investeringsbedrag (bijvoorbeeld de huidige marktwaarde van het financieel actief).
Anders gezegd: de rentevoet waarbij de netto contante waarde van alle kasstromen (over de gehele looptijd) gelijk is aan nul.
Bij investeringsbeslissingen moet deze IRR aan een bepaalde drempelwaarde voldoen (de 'hurdle rate'). Wanneer er verschillende beleggingsalternatieven of investeringsprojecten zijn, dan dient op grond van de interne rekenrente in principe het project met de hoogste IRR geselecteerd te worden.
Een addertje onder het gras kan overigens zijn dat de IRR niets zegt over de omvang van een investering.
Bijvoorbeeld: er zijn 2 projecten (A en B); project A heeft een omvang van 5 miljoen euro, en project B een omvang van 10 miljoen euro; project A biedt een IRR van 30% en project B een IRR van 25%. Op basis van eerdergenoemd selectiecriterium zou project A gekozen moeten worden, terwijl in absolute termen de waardecreatie van project B die van project A overstijgt (project A = 30% ofwel 1,5 miljoen euro, project B = 25% ofwel 2,5 miljoen euro).
Verder kan de IRR niet goed uit de voeten met wisselende tekens (plus of min) van kasstromen. De meeste beleggingen en investeringsprojecten worden gekenmerkt door een initiële negatieve kasstroom ('cash outflow') en vervolgens positieve kasstromen ('cash inflows'); soms kan het zo zijn dat het project c.q. de belegging later ook nog negatieve kasstromen genereert. Bij dergelijke kasstromen met wisselende tekens (plus of min) kan het zo zijn dat er meerdere interne rentevoeten (oplossingen) zijn.
De methode van de interne rekenrente (IRR) is verwant aan de berekening van de netto contante waarde (NCW); ook bij de IRR worden kasstromen verdisconteerd.
Zie ook: actuarieel rendement, rekenrente, netto contante waarde. Vergelijk: netto contante waarde, terugverdientijd, profitability index.
Tip anderen
|