Afgekort: UFR.
Begrip uit de pensioenwereld; het gaat hier om een techniek om de (zeer) langlopende verplichtingen van een pensioenfonds contant te kunnen maken.
Er is in de markt voor zeer langlopende obligaties (looptijd langer dan 20 jaar, voorbij het zogeheten 'last liquid point') een geringe liquiditeit, zodat er voor dat deel van de rentecurve (voor de langere looptijden) bepaalde aannames voor het te hanteren rentepercentage moeten worden gemaakt op basis van extrapolatie.
Toepassing van de UFR kan de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen verhogen en eventuele kortingen op pensioenuitkeringen kunnen beperken. Tevens moet de UFR de berekening van de verplichtingen minder gevoelig maken voor renteschommelingen en mogelijk verstoorde omstandigheden op de financiële markten. Wel is er een discussie of deze maatregel niet te veel ten koste van jongere deelnemers zal gaan uitpakken.
Overigens is deze rekenmethode al toegestaan voor verzekeringsmaatschappijen.
De UFR wordt vastgesteld door de toezichthouder (De Nederlandsche Bank, DNB) en bedroeg sinds 2012 4,2%.
Op 14-7-2015 verlaagde DNB de UFR voor pensioenfondsen naar 3,3% waardoor de dekkingsgraad van de meeste pensioenfondsen opeens aanmerkelijk lager werd en premieverhogingen of lagere uitkeringen mogelijk onvermijdelijk worden. Door de steeds dalende marktrentes (ook voor langerlopende leningen) was de verlaging van de UFR overigens niet onredelijk.
Door critici van deze rekenmethode wordt soms ook over de Ultiem Funeste Regelgeving gesproken.
Zie ook: last liquid point, rentecurve, rekenrente, disconteringsvoet, swapcurve, forward, pensioenfonds, dekkingsgraad, Commissie Parameters, Ultiem Funeste Regelgeving. Vergelijk: ECB AAA.
Tip anderen
|