Eenmalige uitkering van bedrijven aan werknemers om de gevolgen van hoge inflatie te verzachten (behoud van koopkracht). Ook gebruikt als middel om werknemers aan zich te binden in een tijd van een krappe arbeidsmarkt.
Omdat de uitkering eenmalig is, is een bijkomend voordeel voor werkgevers dat de loonkosten niet structureel stijgen.
Voorbeeld
- 'Steeds meer bedrijven keren hun medewerkers ‘inflatiebonussen’ uit. Dat moet helpen om de stijgende kosten voor energie en dagelijkse boodschappen op te vangen. Tegelijk hopen bedrijven dat ‘goed werkgeverschap’ ook helpt om medewerkers aan zich te binden. Ze kampen bijna allemaal met personeelskrapte.'
Bron: AD - 22-07-2022.
- 'Inflatiebonus duwt lonen omhoog - Lonen stegen in september gemiddeld met bijna 5 procent, berekende werkgeversvereniging AWVN. Het gaat om de grootste stijging sinds de jaren 70. Oorzaak is een ongekende mix van energieprijzen, inflatie en krapte op de arbeidsmarkt. Bedrijven helpen hun werknemers ook met eenmalige bonussen de winter door. AWVN-voorzitter Jannes van der Velde noemt zulke extraatjes ‘een prima middel om de ontwikkeling van de loonkosten een beetje in de hand te houden’.
Bron: MT / Sprout - 30-09-2022.
Zie ook: inflatie, kosten van levensonderhoud, looneis, koopkrachtreparatie, inflatiereparatie. Vergelijk: automatische prijscompensatie.
Tip anderen
|