Ook: indexering, indexkoppeling, (voor lonen) loonindexering, toeslagverlening. Aanpassing van lonen en pensioenen aan de ontwikkeling van de inflatie in het desbetreffende land, zodat de koopkracht niet aangetast wordt.
Voor Nederland geldt dat de meeste grote pensioenfondsen door strenge regels van De Nederlandsche Bank (DNB) op dit gebied al meer dan 10 jaar niet konden worden verhoogd. Door een versoepeling van die regels zal het in 2022 weer mogelijk worden om (gedeeltelijk) te compenseren.
Voorbeeld
- 'Voor het eerst sinds 2010 verhoogt ABP, het grootste fonds van Nederland, de pensioenen van zijn deelnemers, onder wie overheidsambtenaren, politieagenten en leraren. Voor alle (oud-)werknemers geldt een tussentijdse verhoging van 2,39% per 1 juli. Gepensioneerden krijgen daarnaast met terugwerkende kracht een verhoging van 1,2% over de eerste helft van dit jaar, maakt ABP donderdagmiddag bekend. Het ambtenarenfonds is een van de grootste ter wereld met (per eind mei) €505 mrd aan vermogen en 3,1 miljoen deelnemers. (.....) Woensdag maakte PME al bekend de pensioenen te verhogen. Daarmee maakte het pensioenfonds voor de metaalindustrie als eerste gebruik van de versoepelde regels en de stijgende rente die de verhoging mogelijk maken.'
Bron: FD, 24-6-2022.
- ‘Door het systeem van automatische loonindexering', zegt voorzitter Scott Beardsley van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in België (AmCham), ‘wordt het gros van de loonsverhogingen in dit land door het personeel niet meer aangevoeld als een beloning voor hun prestaties. Het is gewoon een mechanisme geworden om de koopkracht stabiel te houden.'
Bron: De Standaard - 21-09-2010.
Zie ook: inkomen, loon, modaal inkomen, lage-inkomensgrens, inflatie, prijscompensatie, loon-prijsspiraal, koopkracht, koopkrachtrisico, welvaartsvast, welvaartsvast pensioen, na-indexatie, indexatie-ambitie, collectiviteitskring, indexsprong, toeslagverlening, gezondheidsindex, spilindex.
Tip anderen
|