Een vorm van belasting (een indirecte belasting), die wordt geheven op de verkoop van bepaalde goederen en daarmee dus ook de kostprijs van die goederen verhoogt (kostprijsverhogende belasting). Accijns wordt geheven over de hoeveelheid van het product en dus niet de waarde ervan; daarin verschilt accijns bijvoorbeeld met btw (belasting toegevoegde waarde).
Door middel van accijnzen probeert de overheid de consumptie van bepaalde goederen te ontmoedigen, denk aan drank, sigaretten, brandstof en dergelijke. Daarnaast vormen accijnzen uiteraard een belangrijke bron van inkomsten voor de overheid.
Voorbeeld
- 'In april 2022 verlaagde de Nederlandse regering de accijns vanwege de snel oplopende brandstofprijzen. Op 1 juli is een deel van de tijdelijke accijnsverlaging teruggedraaid, daarmee steeg de Nederlandse accijns van 65 naar 79 cent per liter benzine. Op 1 januari 2024, zo is tot nog toe de bedoeling, zal het restant van de compensatie ongedaan worden gemaakt. Dan stijgt de accijns met nog eens 8,7 cent per liter. Nederland heeft op dit moment de hoogste accijnzen in de Europese Unie, gemiddeld betalen Europeanen 53 cent. Vooral hogere inkomens profiteren van accijnsverlaging, aangezien deze groep meer autokilometers aflegt.'
Bron: Volkskrant - 20-09-2023.
- 'De overheid heeft in het tweede kwartaal van dit jaar ruim 3,4 miljard euro aan accijns binnengekregen. Dat is het hoogste bedrag ooit. Het is 680 miljoen euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maar ook 322 miljoen euro meer dan in het tweede kwartaal van 2019, voor de coronacrisis. ........Vooral de accijns op brandstof zoals benzine en diesel leverde de schatkist flink meer op, maar ook tabak deed een goede duit in het zakje. Het aandeel van accijns op rookwaar loopt in totaal steeds verder op en gaat nu al richting de 1 miljard euro.'
Bron: Nu.nl - 05-10-2021.
Engels: excise duty.
Zie ook: belasting, indirecte belastingen, verbruiksbelasting, Pigouriaanse belastingen, sin tax, obesitaks, tanktoerisme, kwartje van Kok.
Tip anderen
|