dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Ethereum
Gedecentraliseerd software-platform, gebaseerd op de ... >>
 Vandaag 23-02-2025
22100 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 bbp-kloof
2 The Takeover Panel
3 official ECB fixing
4 Dogs of the Dow
5 congestieheffing
 Thema's
 Recent verbeterd
22-02Ethereum
22-02real-time
22-02omzetbelasting
21-02realtime belasting
21-02real-time taxation
17-02rug pull
16-02exchange traded produc...
16-02groeiverslaving
16-02wat de gek ervoor geef...
16-02gamificatie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6reconciliatie
7excasso
8penny wise, pound foolis...
9arm's length-beginsel
10negatief eigen vermogen
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

nu kopen, later betalen


Ook: koop nu, later betalen; achteraf betalen; uitgesteld betalen.
Vaak wordt de Engelse term 'buy now, pay later' (BNPL) gebruikt.
Kopen op krediet bestaat al heel lang. Maar er is nu ook een online betaaltrend waarbij consumenten via bepaalde betaaldiensten in staat worden gesteld om online producten te kopen, maar deze pas af te rekenen als het bestelde product echt is aangekomen en ook naar wens is. Meestal hebben de gebruikers van die betaaldienst ook nog een bepaalde bedenktijd waarin ze kunnen bepalen of ze het product willen houden of terugsturen. Pas als de afnemer te kennen geeft de spullen te willen houden, wordt de rekening (meteen of binnen een zekere termijn of gespreid) voldaan. De betaaldiensten die 'nu kopen, later betalen' aanbieden hebben afspraken met diverse online winkels.
Feitelijk is hier dus sprake voorfinanciering in de vorm van een kortlopend krediet met (relatief) gunstige voorwaarden (hierin wijkt het af van flitsleningen). In de meeste gevallen zijn het de online winkels die de kosten dragen in de vorm van een percentage (doorgaans circa 4%) per geslaagde transactie. De betaaldiensten en online winkels bieden via deze dienst vooral gemak aan. De webwinkels proberen via deze 'voorschietdienst' klanten sneller tot aankoop te verleiden, onder andere door het aantal 'clicks' tussen websitebezoek en aankoopbevestiging te minimaliseren.
Bekende voorschietbetaaldienstverleners zijn Klarna en Riverty.

Deze BPNL-diensten hoeven niet te voldoen aan strenge eisen voor kredietverstrekkers, zoals controleren of iemand wel genoeg verdient. De vrees bestaat dat schuldgewenning optreedt en mensen - met name jongeren - door het kopen op de pof in de schulden raken.

Het verdienmodel van BNPL-aanbieders verschilt. De inkomsten uit de samenwerking met retailers zijn voor alle aanbieders het belangrijkst. Een aantal BPNL-aanbieders verdient daarnaast een substantieel deel van hun inkomsten met het in rekening brengen van aanmaningskosten aan consumenten die te laat betalen. Die inkomsten bedragen tussen 20% en 40% van de totale omzet.

Als aanbieders gebaat zijn bij consumenten die hun aankopen niet op tijd betalen - dus bij een verdienmodel dat voor een wezenlijk deel leunt op inkomsten uit aanmaningen - kan dit leiden tot perverse prikkels. Aanbieders zijn in dat geval immers extra gebaat bij onduidelijkheid over de betaaltermijn en aanmaningskosten. Dit kan ertoe leiden dat consumenten onnodige kosten maken en in het ergste geval in de financiële problemen kunnen raken (overkreditering).

Voorbeeld

  • 'Walmart combineert buy-now-pay-later met zelfscankassa’s - Zelfscannen én achteraf betalen. Als dat maar goed gaat, zal menigeen wellicht denken. En toch gaat Walmart het doen. ......Voor sommigen vormen de BNPL-betaalopties een zegen, voor anderen juist een vloek. Zo waarschuwde de Autoriteit Financiële Markten een jaar geleden dat de betaaloptie bijdraagt aan de schuldenopstapeling bij consumenten die al in een financieel kwetsbare situatie zitten. De toezichthouder stelde daarnaast te vrezen voor een normalisering van het ‘kopen op de pof’.'
    Bron: Banken.nl - 29-12-2023.

  • 'Een bosje bloemen, lekkere chocolaatjes, een sieraad of een etentje. Valentijnsdag draait om het in het zonnetje zetten van je geliefde. Een leuk idee, maar met een keerzijde. Om hun liefde te tonen, voelen Nederlanders zich namelijk gedwongen om meer geld uit te geven dan ze zich eigenlijk kunnen veroorloven. Uit cijfers van het European Consument Payment Report van financieel dienstverlener Intrum blijkt namelijk dat maar liefst één op de vijf Nederlanders aankopen steeds vaker achteraf betaalt om het sociale- en liefdesleven te kunnen bekostigen. Nederlandse millennials (geboren tussen 1981 en 1996) doen dit zelf vijf keer zo vaak als hun ouders – respectievelijk 33% tegenover 7%.'
    Bron: Banken.nl - 14-02-2023.

  • 'De Autoriteit Financiële Markten (AFM) constateerde onlangs dat achteraf betalen kan leiden tot schuldgewenning en schuldenstapeling. Buy Now Pay Later (BNPL) is het populairst onder mensen van 18 tot en met 49 jaar. Jongeren tot 24 jaar zijn oververtegenwoordigd in de groep die niet op tijd betaalt en met incassobureaus krijgt te maken.'
    Bron: Nibud - 01-12-2022.


Noot: 'achteraf betalen' of 'nu kopen, later betalen' is niet hetzelfde als 'kopen op afbetaling'.

Engels: buy now, pay later (BPNL).


Zie ook: fintech, betaaldienst, fintech, betalingsverkeer, voorschieten, op de pof, achteraf betalen, krediet, kredietgever, betalingstermijn, geld lenen kost geld, overkreditering, aanmaning, persverse prikkels, schuldenval, problematische schulden, schuldgewenning, Klarna. Vergelijk: afbetaling, doorlopend krediet.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter N.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet