Ook: flitskrediet, minilening, minikrediet (populair): snacklening, wurglening.
Een geldlening met een korte looptijd, van minder dan 1 maand tot (soms) 1 jaar.
Het gaat gemiddeld genomen om relatief kleine bedragen van minder dan € 500 (men spreekt daarom ook wel van minikredieten) met een hoge rente (soms tot 25%). Vaak ook met een hoge afsluitprovisie. Vanwege die zeer ongunstige leningsvoorwaarden wordt ook gesproken over wurgleningen.
Meestal worden die leningen gebruikt om liquiditeitstekorten tot aan de volgende salarisbetaling te overbruggen. In de VS heten dit soort leningen dan ook 'payday loans'; in 75% van de gevallen wordt daar de maandelijkse lening weer vernieuwd tot de volgende loonbetaling.
Consumenten die snel geld nodig hebben worden door flitskredietaanbieders vaak verleid met voorwaarden die op het eerste gezicht gunstig lijken, maar dat in werkelijkheid helemaal niet zijn. Naast een hoge rente worden meestal ook nog hoge kosten in rekening gebracht; omgerekend naar jaarbasis kan het zelfs om meer dan 500% gaan!
Voorbeeld
- 'In het geval van Your Finance konden consumenten via de website www.voorschotje.nl tegen 0 procent rente voor een korte periode geld lenen. De consument ontving het standaardkrediet van 150 euro echter pas drie tot vijf werkdagen na goedkeuring van de aanvraag. Als de consument het krediet direct wilde ontvangen, moest hij gebruikmaken van de mogelijkheid van spoedoverboeking. De kosten daarvan bedroegen 25 euro per lening van 150 euro. Daarnaast rekende Your Finance per lening van 150 euro hoge kosten bij niet op tijd betalen.'
Bron: RTLnieuws - 11-03-2014.
- 'Minister Hoekstra is bereid te kijken naar lagere rente op flitskredieten, maar wil eerst onderzoeken of mensen dan niet meer gaan lenen. Dat zegt de minister van Financiën in reactie op een plan van Christen Unie en PvdA om de maximale rente op leningen te verlagen naar 7 procent.'
Bron: RTLnieuws - 17-11-2020.
Door de korte looptijd vielen deze leningen in Nederland oorspronkelijk niet onder het normale toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op kredietverlening (langer dan 3 maanden) waardoor bijvoorbeeld een hogere dan de maximaal toegestane rente berekend kon worden. Als gevolg van een wijziging in de Wet op het financieel toezicht vallen flitsleningen thans wel onder AFM-toezicht; het aanbieden van flitskredieten zonder vergunning is daardoor strafbaar geworden. Ook is er een maximale kredietvergoeding vastgelegd van 14% op jaarbasis.
Engels: flash loan, paydate loan.
Zie ook: rood staan, saldodipje, lening, schuld, wurglening, woekerrente, minikrediet, snacklening, paydate loan, maximale rente, flitslener, locked-up-geldleners. Vergelijk: on-demandsalarisverstrekker.
Tip anderen
|