Een beroep waarvoor werkgevers moeilijk geschikt personeel vinden.
Dat een beroep een knelpuntberoep is, kan allerlei oorzaken hebben. Het kan onder meer het gevolg zijn van een gebrek aan scholing of onvoldoende interesse voor bepaalde studierichtingen of beroepsopleidingen. Ook de kloof in verwachtingen tussen sollicitanten en werkgevers kan een rol spelen, net als de specifieke arbeidsomstandigheden van het beroep (zoals nachtwerk bij zorgpersoneel, of zwaar werk bij bouwvakkers), werkzekerheid, het imago van een bepaald beroep of bepaalde bedrijfstak, de (relatief matige) beloning, en diverse andere factoren.
Voorbeeld
'In de lijst van 190 beroepen staan 21 beroepen die een duidelijke impact van de coronacrisis ondervonden. Het zijn beroepen die op dit moment iets minder een knelpunt vormen, tijdelijk dan toch. "Naar sommige knelpuntberoepen zoals kappers of horecapersoneel, was er de afgelopen maanden minder vraag. Gewoonweg omdat de sectoren dicht waren of zijn", aldus hoofdonderzoeker Joris Ghysels. "Maar als de epidemie voorbij is, zal de vraag naar die functies wel weer stijgen", onderstreept hij. "En we vrezen zelfs dat bepaalde functies zoals "horecapersoneel" nog meer knellend zullen worden, omdat sommigen van die mensen de horeca hebben ingeruild voor een sector met meer werkzekerheid.'
Bron: VRT Nieuws - 28-01-2021.
Zie ook: arbeid, arbeidsmarkt, menselijk kapitaal, schaarste, overspannen markt, krappe arbeidsmarkt, strijd om talent, cruciale beroepsgroepen, arbeidsvoorwaarden, beloning, arbeidsmarkttoeslag, spanningsindicator, UWV Spanningsindicator Arbeidsmarkt, investeringsklimaat, vestigingsklimaat. Vergelijk: bullshit-job.
Tip anderen
|