Nederland: een arbeidsmarktindicator van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), die berekent hoe ruim of krap de arbeidsmarkt is, de arbeidsmarktspanning.
De UWV Spanningsindicator Arbeidsmarkt wordt berekend door het aantal openstaande vacatures te delen door het aantal personen met een uitkering in het kader van de Werkloosheidswet (WW) met een verstreken WW-duur van minder dan zes maanden. Deze grootheden worden gebruikt als benadering van de openstaande vraag en direct beschikbaar aanbod.
De Spanningsindicator Arbeidsmarkt kan een getal opleveren tussen 0 en oneindig. Hoe hoger het getal, hoe hoger de spanning op de arbeidsmarkt voor werkgevers. Bij een indicator van 0 is de arbeidsmarkt zeer ruim, want er zijn geen openstaande vacatures en wel kortdurend werklozen. Bij veel openstaande vacatures ten opzichte van het aantal kortdurend werklozen is de arbeidsmarkt zeer krap. Dat is gunstig voor werkzoekenden.
Door een tijdreeksanalyse uit te voeren zijn de grenzen bepaald. Er wordt uitgegaan van een indeling in vijf categorieën: zeer ruim, ruim, gemiddeld, krap en zeer krap. De indeling en typeringen zijn als volgt: 0 tot 0,25: zeer ruim; 0,25 tot 0,67: ruim; 0,67 tot 1,5: gemiddeld; 1,5 tot 4,0: krap; 4,0 of meer: zeer krap.
Voorbeeld
'De spanning op de arbeidsmarkt is in het vierde kwartaal van 2021 weer licht toegenomen. Het landelijke spanningsniveau ligt nog maar net onder het niveau van een zeer krappe arbeidsmarkt. Dit blijkt uit de UWV-spanningsindicator. Van alle werkende Nederlanders werkt nu 82% in een beroepsgroep waar momenteel krapte is. ........De spanningsindicator van UWV berekent de krapte op de arbeidsmarkt door het aantal openstaande vacatures af te zetten tegen het aantal WW’ers met een verstreken uitkeringsduur van minder dan 6 maanden. Hoe meer vacatures per WW’er, des te hoger de arbeidsmarktspanning. Vanaf een waarde van 1,5 spreken we van een ‘krappe’ arbeidsmarkt. Een ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt ontstaat bij een waarde van 4 of hoger. In het vierde kwartaal van 2021 was de waarde 3.7. In het derde kwartaal van 2021 was het 3.4.'
Bron: UWV - 24-03-2022.
Zie ook: arbeidsmarkt, vraag, aanbod, arbeidsmarktindicator, krappe arbeidsmarkt, knelpuntberoep, tijdreeks, conjunctuurindicator, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen.
Tip anderen
|