Ook: krapte-indicator.
Een indicator die de verhouding tussen vraag en aanbod op een markt weergeeft (woningmarkt, arbeidsmarkt, enzovoorts). Als de vraag veel groter is dan het aanbod, of omgekeerd, is er een onbalans.
Bijvoorbeeld de UWV Spanningsindicator Arbeidsmarkt.
Voorbeeld
'Na jaren van prijsstijgingen en dringen bij bezichtigingen zet de vorig jaar ingezette ommekeer op de huizenmarkt dus door. Dat blijkt uit de jongste cijfers van makelaarsvereniging NVM. .....Is daarmee de kopersmarkt terug? Dat ook weer niet, zegt de NVM. Om te beoordelen of vraag en aanbod in balans zijn, hanteert de vereniging een ‘krapte-indicator’. Ligt die onder de vijf, dan is sprake van een markt die beter is voor verkopers dan voor kopers. Het aanbod is dan laag en de vraag juist hoog, waardoor transacties snel gaan. Ligt dit getal boven de tien, dan hebben kopers het voor het zeggen: er is veel aanbod en zij kunnen de tijd nemen om te kiezen. Tussen de vijf en tien zijn beide kanten redelijk in evenwicht. Momenteel staat de indicator op 3,3. Balans is er dus niet, maar kopers hebben het al wel iets makkelijker dan in 2021, toen de indicator op een dieptepunt van 1,3 stond.'
Bron: NRC - 06-04-2023.
Zie ook: markt, vraag, aanbod, overspannen markt, krappe markt, kopersmarkt, verkopersmarkt, krappe arbeidsmarkt, knelpuntberoep. Vergelijk: buy/sell ratio.
Tip anderen
|