dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
beknibbelflatie
Een nieuwe (januari 2024) combinatie van het woord inflatie met ... >>
 Vandaag 25-04-2024
21835 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 Belgische tandarts
3 beknibbelflatie
4 saneringskrediet
5 Informations- und Forsch...
 Thema's
 Recent verbeterd
25-04prijsprikkel
25-04memecoin
25-04maatschappelijke koste...
25-04beoordelingseconomie
25-04short squeeze
25-04dry powder
25-04financiële prikkel
25-04technisch resultaat
25-04netto combined ratio
25-04loss ratio
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

Libra


Latijn voor weegschaal, waag, gelijkheid, pond.
Een door techbedrijf Facebook in juni 2019 gelanceerde cryptomunt die in de loop van 2020 beschikbaar zou moeten zijn voor de bijna 2,4 miljard mensen die actief zijn op Facebook, Messenger en WhatsApp en mogelijk andere toepassingen die zich hierbij aansluiten.
Gekscherend ook wel de 'Zuck Buck' genoemd, een samentrekking van Zuckerberg (topman van Facebook) en buck (bijnaam voor de Amerikaanse dollar).

De Libra is ontworpen als een zogeheten stablecoin; de waarde wordt hoogstwaarschijnlijk gekoppeld aan een mandje met belangrijke internationale munten, zoals de dollar en de euro. Zo moeten grote koersschommelingen worden voorkomen.

Er komt naar verluid een aparte organisatie - Libra Association - los van Facebook, die toezicht zal houden op de Facebook-munt.
Gesteld wordt dat elke deelnemende organisatie tien miljoen dollar moeten inleggen in een fonds dat als onderpand zal dienen voor de nieuwe munt. Het sociale netwerk hoopt dat er in totaal honderd organisaties zullen zijn die allemaal tien miljoen dollar inleggen.

De aankondiging van Facebook heeft gemengde reacties uitgeroepen. Verschillende deskundigen maken zich zorgen over de gevolgen die de Libra zou kunnen hebben voor financieel systeem (onder meer de financiële stabiliteit, kwetsbaarheid voor een storing of cyberaanval, enzovoorts). Daarnaast heeft techgigant Facebook een bedenkelijke reputatie als het gaat om privacy; wat gaat Facebook bijvoorbeeld doen met betaaldata? Ook zijn er zorgen over het eventueel gebruik voor witwassen of financiering van terrorisme.

En hoe zit het met de marktmacht van Facebook: hoeveel meer macht trekt Facebook naar zich toe als het straks ook als bank gaat opereren?
Facebook wordt spottend en met enige zorg soms ook aangeduid als 'Facebank' genoemd.

In december 2020 veranderde Facebook de naam van de munt in 'diem dollar' of kortweg 'diem'.


Voorbeeld
'Waar centrale banken twaalf jaar geleden met belangstelling keken naar de opkomst van de Bitcoin en de onderliggende blockchain-technologie, bleef de aandacht hangen in academische interesse en discussies omdat Bitcoin niet werd gezien als bedreiging. “Dat veranderde toen twee jaar geleden Facebook zijn plannen lanceerde om Libra te lanceren – inmiddels heet dat Diem. In de eerste versie was dat een munt die wereldwijd zou moeten worden uitgerold en gebaseerd was op een mandje van valuta en dus ook een wisselkoers zou krijgen. Centrale banken schrokken omdat Facebook 2,4 miljard gebruikers heeft. Wat als Facebook zijn gebruikers weet te overtuigen om die Libra te gebruiken? Dan staan wij, als centrale bank, misschien wel buitenspel.”'
Bron: Banken.nl, interview met Teunis Brosens, ING - 10-05-2021.


Zie ook: techbedrijf, Frightful Five, Big Tech, cryptografisch geld, stablecoin, vrij bankieren, geldschepping, betaalgegevens, financiële stabiliteit, Facebank, Zuck Buck, privacy, persoonsgegevens. Vergelijk: digitale centralebankmunt.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter L.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet