Een verzamelnaam voor reeks van processen en maatregelen die bijdragen aan een soepeler werking van de arbeidsmarkt. Hierbij worden de arbeidsvoorwaarden afgestemd op wensen van zowel werknemers als werkgevers.
Bij de flexibilisering van de arbeidsmarkt spelen thema's als werkgelegenheid, ontslagrecht, ontslagbescherming, flexwerken en dergelijke een belangrijke rol.
Voorbeeld
'De explosieve groei van de flexibilisering van de arbeidsmarkt heeft de Nederlandse economie kwetsbaar gemaakt. Het trekt de verkeerde stromen arbeidsmigranten aan en remt de groei van de productiviteit. .... De problemen op de arbeidsmarkt zijn - helaas - niet nieuw en komen allemaal neer op één trend: flexibilisering. In de kern kampt de Nederlandse arbeidsmarkt nog steeds met het antwoord op zowel de financiële crisis, gevolgd door de covid-pandemie. In antwoord op de crisis van 2008 en de dubbele recessie die daarop volgde, besloten opeenvolgende kabinetten dat het verstandig leek het bedrijfsleven weerbaarder te maken tegen dit soort grote economische schokken. Zij moesten makkelijker af kunnen van hun personeel en meer gebruik maken van een flexibele schil van werknemers. Zodoende werd het aantrekkelijker gemaakt om ‘voor jezelf te beginnen’, zoals dat in de volksmond heet.'
Bron: NRC - 13-04-2024.
Zie ook: arbeidsmarkt, arbeidsvoorwaarden, arbeidskosten, arbeidsvoorwaarden à la carte, flexcontract, flexibele baan, flexbranche, flexibele schil, uitzenden, zelfstandige zonder personeel, 24-uurseconomie, klusjeseconomie, gig economy, kluswerker, platformeconomie, platformwerk, hire and fire, McJobs, microjob, cloudwerker, precariaat, onderkant van de arbeidsmarkt, sociale dumping, Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen, Algemene Bond Uitzendondernemingen, levenslooponzekerheid. Vergelijk: stapelbaan.
Tip anderen
|