Ook: doomloop.
Vrij vertaald: een negatieve (neerwaartse) spiraal, een vicieuze cirkel, een (haast niet te stuiten) kettingreactie. Soms ook vertaald als 'doem-lus'.
Wordt in allerlei contexten gebruikt.
In de financiële sector bijvoorbeeld gebruikt als aanduiding voor de situatie dat een slechte financiële situatie bij banken een druk legt op de financiën van het land waarin zij gevestigd zijn (bijvoorbeeld door reddingsoperaties, een 'bail-out') en kunnen leiden tot een lagere kredietwaardigheid van dat land. Hierdoor kunnen de obligatie-portefeuilles van banken in waarde dalen, waardoor reeds zwakke banken weer kunnen omvallen.
Deze situatie was een belangrijke oorzaak voor de kredietcrisis in de eurozone.
Voorbeeld
- 'De dolgedraaide ‘DOOMLOOP’ van regeldwang & bureaucratie - .......Eerder in dit magazine noemden we dit verschijnsel de doomloop van dolgedraaide systeem-dwang en gekmakende regelzucht. “Er is een complex probleem dat men met regelgeving oplost, de complexiteit neemt toe in plaats van af, het probleem wordt groter. Men bedenkt nog enige regels; de complexiteit neemt verder toe. De druk blijft toenemen. IJverig worden nieuwe richtlijnen en systemen bedacht….”'
Bron: managementsite.nl - 03-03-2020.
- 'Euro en Britse pond bevinden zich in een ‘doem-lus’, waarschuwen strategen bij TD Securities. ....Zij voorspellen dat de munten een in neerwaartse spiraal terecht zullen komen en in de komende maanden in waarde zullen afnemen.'
- Bron: Business AM - 21-09-2022.
Zie ook: crisis, systeemrisico, systeemcrisis, interconnectierisico, domino-effect, besmetting, bureaucratie, paarse krokodil, red tape, kredietcrisis, eurocrisis, kredietbeoordeling, kredietstatus, credit rating, rating, boom and bust, sovereign-bank nexus, too big to fail, Sovereign Bond-Backed Securities. Vergelijk: funding loop.
Tip anderen
|